SD op de vlucht voor de bevrijder - Vissersdorp in oorlogstijd

1 april t/m 31 oktober, Visserijmuseum in ZOUTKAMP

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Expositie over de vlucht van de SD via Zoutkamp naar Schiermonnikoog en het dagelijks leven in het Groningse vissersdorp. April 1945: inmiddels wordt Nederland al 5 jaar bezet door de Duitsers. Ook in Zoutkamp is dit zichtbaar vanwege de aanwezigheid van Duitse soldaten in het dorp. De invloed op h...

Lees meer

Expositie over de vlucht van de SD via Zoutkamp naar Schiermonnikoog en het dagelijks leven in het Groningse vissersdorp.

April 1945: inmiddels wordt Nederland al 5 jaar bezet door de Duitsers. Ook in Zoutkamp is dit zichtbaar vanwege de aanwezigheid van Duitse soldaten in het dorp. De invloed op het dagelijks leven is groot en de voornaamste bron van inkomsten, de visserij, staat onder zware druk.

Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen 's morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD'ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Men hoopt de oversteek naar het 'veilige' Duitse Borkum te kunnen maken. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Zoutkamp, een vissersdorp in de branding van bezetting en bevrijding. Deze elementen komen samen in de expositie en activiteiten van het Visserijmuseum. De expositie is ingericht in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en laat de sporen en herinneringen zien van deze roerige tijd. Foto's, ooggetuigenverslagen en gebruiksvoorwerpen brengen u terug naar de jaren '40-'45 en geven inhoud aan het begrip 75 jaar bevrijding en vrijheid.

Daarnaast organiseert het Visserijmuseum diverse activiteiten, waaronder een indrukwekkende dagtrip naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros. Hierbij wordt samengewerkt met Bunkermuseum Schlei. Op het eiland maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogsmarkeringen. Meer informatie is te vinden op www.visserijmuseum.com.

Lees minder

Links

Data en tijden

donderdag 1 april 2021 t/m zondag 31 oktober 2021

zondag : 13:00-17:00
maandag : 10:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 10:00-16:00

Prijzen

Volwassenen : € 4.50
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar)

Toelichting: museumkaarthouders: gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Visserijmuseum
Reitdiepskade 11
9974 PJ ZOUTKAMP
0595 401957

€ 4,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader