Stinzenplanten ontdekken

1 maart t/m 14 mei, Diverse locaties in NOORD-NEDERLAND

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In het vroege voorjaar als de dagen lengen, de luchten helder en fris zijn en de bollen tevoorschijn komen, dan willen we naar buiten! Op zoek naar dat voorjaar. De stinzenflora is bij uitstek een begroeiing die verleid om op pad te gaan. Vaak zijn de planten te vinden op mooie historische locaties....

Lees meer

In het vroege voorjaar als de dagen lengen, de luchten helder en fris zijn en de bollen tevoorschijn komen, dan willen we naar buiten! Op zoek naar dat voorjaar. De stinzenflora is bij uitstek een begroeiing die verleid om op pad te gaan. Vaak zijn de planten te vinden op mooie historische locaties.

Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden (en worden!) aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.

Van oorsprong komen stinzenplanten van elders. Soms zijn dit andere delen van Nederland, maar vaak ligt hun oorsprong verder bij ons vandaan. Ze zijn door avonturiers en botanisten 'ontdekt' en geïntroduceerd in West-Europa. Zo hebben de heren C. Clusius (1526 - 1609), W. Robinson (1838 - 1935) en gebroeders Cornelis en Marinus van Tubergen (eind 19e eeuw) vele nieuwe soorten en cultivars op hun naam staan.

Kenmerkend voor stinzenplanten is dat ze op oude buitenplaatsen zijn verwilderd en ingeburgerd. Er zijn plekken waar het voormalig landhuis niet meer staat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog steeds uitbundig bloeien.

Maar waar komt het woord "Stins" dan vandaan? Een stins is een Fries woord dat zowel in Nederland als in Duitsland gebruikt wordt om een burcht of een landhuis mee aan te duiden. Bewoners van stinzen konden het zich permitteren voorjaarsbloeiers rondom hun huis te planten. De naam "stinzenplant" duikt voor het eerst op in historische beschrijvingen uit 1932 van stinzen en doelt op deze vrolijke voorjaarsbloeiers die zich rond om de stinzen verwilderd hebben en elk jaar opnieuw terug komen.

Locaties waar stinzenplanten te vinden zijn kun je opzoeken via stinzenflora-monitor.nl.

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Gerelateerde evenementen

Loader