Storm

21 mei, Stadsschouwburg De Harmonie in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Dans door LeineRoebana. STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana; tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans ...

Lees meer

Dans door LeineRoebana.

STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana; tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een storm-achtige voorstelling met zes dansers en drie musici.

Componist Calliope Tsoupaki nodigde Andrea Leine en Harijono Roebana uit om samen een voorstelling te maken. Vanaf het begin was er naast de artistieke affiniteit een persoonlijke band: Calliope is Griekser dan haar Nederlandse titel ‘Componist des Vaderlands’ van de afgelopen jaren doet vermoeden en Andrea Leine is vanaf jongs af aan gefascineerd door het rituele, mysterieuze en tegelijkertijd explosieve karakter van Griekse dansen en muziek. Meltemi, de zwoele Griekse wind, was dan ook de werktitel. Dat werd STORM.

De titel klinkt gewelddadiger dan de intieme dans en muziek. Die geeft veeleer de vele gemoedstoestanden weer van mensen die schuilen voor de storm. Net als de muziek is de dans afwisselend emotioneel en ritueel. Soms geeft het ritueel troost, dan weer vindt de emotie een uitweg. Er duiken samenklanken en bewegingen op die in de verte doen denken aan het kleurrijke Griekenland en dan weer omslaan in hun tegendeel.

Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een jonge cast van zes dansers en musici David Kweksilber op (bas)klarinet, David Mackor op theorbe en Dominique Chabot op contrabas. Ontwerpers Jeroen Smith en Carlijn Veurink voegen daar een ware visuele polyfonie aan toe. Jeroen Smith boetseert de ruimte met zijn lichtsculpturen en -ontwerpen; Carlijn Veurink brengt gelaagdheid aan met draagbare- en autonome, sculpturale
kleding.

Dansvoorafje
Om 20:00 uur is er een dansvoorafje in de foyer. Bewegingscentrum Drachten komt met de dansgroep die afgelopen april mee heeft gedaan aan het WK in Florida. Het is een team van 9 meiden die al jaren met elkaar dansen en optreden en hun passie voor dans graag delen. Het is een korte choreografie die zij laten zien waarin een aantal “verplichte elementen” zitten(“Fall on me”). In de dans zijn moderne dans en jazzdans technieken gecombineerd. Deze choreografie is gemaakt door Collin van Bolhuis.Naast de WK dans laten ze nog een moderne dans choreografie zien: “Kort kort lang”. Gemaakt door Natasja Hoekstra.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 21 mei 2022 : 20:30 - 21:35

Prijzen

Volwassenen : € 21.00

Waar is het?

Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
8911 BP LEEUWARDEN
058 2330233
www.harmonie.nl
info@harmonie.nl

€ 21,00