Symboliek

23 oktober t/m 27 november, De Noordelijke Kunsthof in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Expositie Symboliek, Evelien Wink uit Harkstede en Hieke Veenstra uit Yde exposeren hun werk in Kunsthof Blankenstein in Appingedam. Beide vrouwen werken met gemengde technieken en verwerken regelmatig symbolen in hun werk. Hieke Veenstra werkt bij voorkeur op plekken met een speciale sfeer en g...

Lees meer

Expositie Symboliek, Evelien Wink uit Harkstede en Hieke Veenstra uit Yde exposeren hun werk in Kunsthof Blankenstein in Appingedam.

Beide vrouwen werken met gemengde technieken en verwerken regelmatig symbolen in hun werk.

Hieke Veenstra werkt bij voorkeur op plekken met een speciale sfeer en geschiedenis. Die verwerkt ze in schilderijen, tekeningen, etsen, installaties. Vanaf 1999 werkte ze vaak als 'artist in residence' in Duitsland bij de voormalige Oost-West Muur in Wittingen/Lüben, Wolfsburg, Hannover. De Duitse oorlogsgeschiedenis, het landschap en de mensen zijn haar inspiratiebron. Uit gesprekken met bewoners in die omgeving blijkt dat de tweede wereldoorlog en de scheiding Oost West Duitsland, de val van de Muur op 9 nov. 1989 nog steeds een grote rol spelen in levens van bewoners. Dat was en is voor Hieke een grote bron van inspiratie.

Haar voorouders waren vluchtelingen (18e eeuw Hugenoten en Dopersen) die zich vestigden als veengravers in Friesland. Het biografische aspect van haar werk gaat over leven, overleven, identiteit, vrijheid. Het onderzoek en het proces van werken staan centraal. Haar thema is nooit af, maar gaat steeds door in een volgend werk.

Evelien Wink, een Brabantse van geboorte woonde na haar huwelijk meerdere jaren in Appingedam. Daar ging zij zich intensief met kunst bezighouden. Vanaf 1978 exposeert ze regelmatig. Ook was ze in die jaren bestuurslid van Stichting De Noordelijke Kunsthof. Evelien heeft vanaf 1993 in Limburg gewoond, nu woont ze sinds 2020 weer in het noorden in Harkstede.

Door de jaren heen ontwikkelde zij haar eigen handschrift In een doorlopende verwondering over de speelse vormen om haar heen rangschikt zij haar eigen natuur. Bloemen, grassen, vogels, schelpen ontstaan alsof zijzelf een onderdeel van de natuur is. Zo ontstaat als vanzelf de symboliek in haar werk. Zaken waar mensen mee bezig zijn en de natuur versmelten tot een eenheid, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Later laat ze zich ook inspireren door wolken. Het werk wordt blauw en luchtig. Daarna zijn de schilderijen en objecten met stenen ontstaan. Stenen zijn de oorsprong van een planeet. Ze zijn in principe vast van vorm, maar als ze onder invloed komen van water en beweging treden er veranderingen op. De laatste tijd komen de bloemvormen terug, nu op een andere manier. Op een dikke plaat worden bloemen, vissen en vogels geschilderd, en daarna uitgezaagd, zodat het schilderij een bijzondere vorm krijgt.

Opening 23 oktober om 16.0 uur.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 29 oktober 2022 : 14:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Toelichting: vrije gift in daarvoor bestemde pot de hal van de Kunsthof.

Waar is het?

De Noordelijke Kunsthof
Blankenstein 2
9901 AX APPINGEDAM
0596 624488
www.denoordelijkekunsthof.nl