T. rex in Town

15 oktober 2022 t/m 3 september 2023, Natuurmuseum Fryslân in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

T. rex in Town is een spannende tentoonstelling die inslaat als een meteoriet! De T. rex is de gevaarlijkste en verreweg de bekendste roofdinosauriër die ooit geleefd heeft. Zijn gigantische afmetingen, zijn enorme bek en vlijmscherpe tanden spreken tot de verbeelding van jong en oud. Het besef dat...

Lees meer

T. rex in Town is een spannende tentoonstelling die inslaat als een meteoriet!

De T. rex is de gevaarlijkste en verreweg de bekendste roofdinosauriër die ooit geleefd heeft. Zijn gigantische afmetingen, zijn enorme bek en vlijmscherpe tanden spreken tot de verbeelding van jong en oud. Het besef dat dit monster daadwerkelijk op aarde heeft rondgelopen boezemt, ook na 67 miljoen jaar, nog altijd ontzag in. Het was de uit Sneek afkomstige paleontoloog Anne Schulp, die samen met een team van Naturalis Biodiversity Center, de T. rex opgroef in de Verenigde Staten. In de tentoonstelling T. rex in Town kom je er alles over te weten.

Het topstuk van de expositie is de natuurgetrouwe replica van het skelet van de T. rex. Er zijn verschillende musea in de wereld waar een T. rex tentoongesteld wordt, maar zelden betreft het zo’n compleet skelet. Zo’n driekwart van alle botten werd aangetroffen, waardoor dit skelet een uitzonderlijk goed beeld geeft van hoe het dier in elkaar zat. Het wordt gezien als de best bewaarde T. rex ooit ergens ter wereld gevonden.

Hoe het skelet gevonden werd is te zien in een introductiefilm, waarbij bezoekers meegenomen worden naar Montana in de Verenigde Staten. Ze zijn erbij als de eerste botten worden gevonden, het skelet wordt opgegraven en vervoerd naar Leiden. De film geeft een indruk van het veldwerk en alles wat daarna volgt om het skelet museumwaardig te maken.

Daarna gaan bezoekers zelf aan het werk. Als echte paleontologen gaan ze verschillende aspecten van het skelet nader bestuderen om al doende meer over het leven van het dier te weten te komen. Om het skelet heen zijn twaalf interactieve onderdelen opgesteld, een soort eilandjes rond een centraal thema, waar ze onderzoek doen naar bijvoorbeeld het eetpatroon, de fysieke gezondheid van het dier, de leeftijd, het uiterlijk en tal van andere aspecten. Wetenschappers geven in korte filmpjes nadere uitleg.

Bij een aantal interactieve onderdelen moeten bezoekers echt in actie komen. Ze worden bijvoorbeeld uitgedaagd om een T. rex vrouwtje door middel van een dansje te verleiden. Ook kunnen ze testen of ze op een fiets een brullende T. rex voor kunnen blijven of dat ze ingehaald en opgeslokt worden. Aan het einde van de expo is er een hilarische quiz waarbij bezoekers hun opgedane kennis kunnen testen.

Rond T. rex in Town zijn veel extra activiteiten: er is een educatieve route voor families, kinderen kunnen fossielen opgraven en er is een speeltafel met verschillende soorten dinomodellen. Anne Schulp zal een aantal keren naar het museum komen om een lezing te geven over zijn fascinerende werk.

T. rex in Town is een samenwerking met Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Entree is exclusief OnderWaterSafari.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 15 oktober 2022 t/m zondag 3 september 2023

zondag : 10:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 10:00-17:00

Toelichting: schoolvakanties, juli en augustus 10-17 u ook op ma

Prijzen

Volwassenen : € 13.00
Kinderen : Gratis (t/m 3 jaar)
Kinderen : € 6.50 (4 t/m 18 jaar )

Waar is het?

Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2
8911 EM LEEUWARDEN
058 2332244
www.hetnatuurmuseum.nl

€ 13,00