Testen voor toegang: Haute Bordure

3 maart t/m 18 juli, Fries Museum in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kom naar het Fries Museum en ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen; jong en oud, man en vrouw! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk...

Lees meer

Kom naar het Fries Museum en ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen; jong en oud, man en vrouw!

Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

In de tentoonstelling ontdek je de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels, maar ook het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Bovendien markeert fijn, wit borduurwerk belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. Maar bovenal vormt borduurwerk een belangrijk onderdeel van de laatste mode waar men al eeuwenlang mee gezien wil worden.

zien en gezien worden
Anno 2020 pronken rappers op Instagram met Gucci spijkerjasjes met kleurrijke patches. Op Prinsjesdag steelt Hare Majesteit Koningin Máxima de show in een elegante japon met kralenborduursels. En op de catwalk tonen hedendaagse ontwerpers de meest imposante creaties waar een heel team soms weken aan borduurt. Borduren is populair! Maar de trend is niet nieuw. Je outfit decoreren, een statement maken met je kleding, kent een lange traditie. Je uitdossen in geborduurde mode was lange tijd alleen aan de elite voorbehouden: het arbeidsintensieve vakmanschap en het gebruik van luxe materialen maakten borduurwerk een kostbaar statussymbool. Door toenemende welvaart konden ook 17de eeuwse burgers zich in rijkversierde kleding steken. Professionele borduurwerkers bogen zich over complexe stiksels en ontwikkelden een enorme variatie aan steken en technieken. Hun creaties vonden een weg in het Nederlandse modebeeld en gaven de drager een unieke manier om zich te onderscheiden.

mix van historisch en modern
In de tentoonstelling wordt de unieke eigen collectie verrijkt met vele historische en eigentijdse stukken van Rijksmuseum Amsterdam (Amsterdam), Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (Den Haag), Amsterdam Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Groninger Museum (Groningen), Kunstmuseum Den Haag (Den Haag), Zeeuws Museum (Middelburg), Zuiderzeemuseum (Enkhuizen), Museum Rotterdam (Rotterdam) en diverse hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf, Karim Adduchi en Claes Iversen. Het tentoonstellingsontwerp is in handen van Paul Toornend en de grafische vormgeving wordt verzorgd door Michaël Snitker.

zelf aan de slag
Enthousiast geworden? Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd. Zo kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Er ontstaat een gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje kan bijdragen. Daarnaast kun je een van de masterclasses van Crafts Council Nederland volgen, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. In de museumwinkel zijn bovendien alle benodigdheden te vinden om zelf aan de slag te gaan.

OP 19, 20 EN 21 APRIL OPEN VOOR LANDELIJKE PILOT MET SNELTESTEN

Na zo’n vier maanden gesloten te zijn geweest zal het Fries Museum op 19, 20 en 21 april tijdelijk zijn deuren openen. Het museum doet mee aan een landelijke pilot waarin het ministerie van OCW de inzet van sneltesten in musea onderzoekt. Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een museumbezoek en sneltest reserveren op www.museum.nl. Het is niet mogelijk via het museum zelf te reserveren. Tijdens de pilot zal het Fries Museum voor het eerst de tentoonstelling Haute Bordure laten zien, evenals de exposities met hedendaags werk van Taus Makhacheva en Afra Eisma.

Wie een tijdvak heeft gereserveerd via www.museum.nl ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Met deze pilot wil het ministerie van OCW de inzet onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Zo wordt zichtbaar of sneltesten kunnen helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen. De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie.

museumkaart
Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren op www.museum.nl. De precieze datum waarop men kan reserveren wordt bekend gemaakt op de social media kanalen van de Museumkaart. Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan. De deelnemende musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen, het Fries Museum heeft gekozen voor 19, 20 en 21 april.

anderhalve meter blijft gelden
De pilot is anders dan de eerder georganiseerde field labs: het coronaprotocol blijft van toepassing. Zo blijft de anderhalve meter gelden, zijn er vaste looproutes en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is: er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van eerdere bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan.

deelnemende musea
Aan de pilot doen de volgende musea mee: Drents Museum (Assen), Fries Museum (Leeuwarden), Jopie Huisman Museum (Workum), Groninger Museum (Groningen), Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem), Bonnefanten (Maastricht), Hermitage (Amsterdam), Scheepvaartmuseum (Amsterdam), Teylers Museum (Haarlem), Slot Loevestein (Poederooijen), Luchtvaartmuseum Aviodrome (Lelystad), Museum De Fundatie (Zwolle), Spoorwegmuseum (Utrecht), Museum Prinsenhof (Delft), Wereldmuseum (Rotterdam) en Zeeuws Museum (Middelburg).

Lees minder

Links

Data en tijden

woensdag 3 maart 2021 t/m zondag 18 juli 2021

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het Fries Museum bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest; mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS LEEUWARDEN
058 2555500
www.friesmuseum.nl
info@friesmuseum.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader