Testen voor toegang: Henk Helmantel – Meesterschilder

4 oktober 2020 t/m 5 september 2021, Drents Museum in ASSEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Topstukken Henk Helmantel in Drents Museum. In de grote tentoonstellingszaal zijn vanaf dit najaar circa 70 schilderijen van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel te bewonderen. Daarnaast presenteert het museum objecten die Helmantel in zijn werk heeft afgebeeld en die uit zijn persoonlijke col...

Lees meer

Topstukken Henk Helmantel in Drents Museum.

In de grote tentoonstellingszaal zijn vanaf dit najaar circa 70 schilderijen van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel te bewonderen. Daarnaast presenteert het museum objecten die Helmantel in zijn werk heeft afgebeeld en die uit zijn persoonlijke collectie komen.

Door de combinatie van de schilderijen met de daadwerkelijke objecten krijgt de bezoeker een bijzondere verdieping op Helmantels kunstenaarschap aangereikt. Vandaag, 15 juli 2020, start de online ticketverkoop van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder, die van 4 oktober 2020 tot en met 5 september 2021 in het Drents Museum te zien is.

Meesterstukken en inspiratiebronnen
De kern van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder bestaat uit topstukken uit het oeuvre van de kunstenaar. Van vroeg tot recent werk. Aan de hand van zijn werken, bestaande uit stillevens en kerkinterieurs en aangevuld met enkele zelfportretten, wordt het kunstenaarschap van Helmantel uitgediept. Extra verdieping ervaart de bezoeker doordat Helmantels inspiratiebronnen nader belicht worden. Dit zijn enerzijds beeldende kunstenaars die hem beïnvloed hebben, anderzijds zijn dit objecten uit Helmantels persoonlijke collectie die in zijn stillevens figureren.

Ambacht en kunstbeleving
De wereld van Henk Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. In eerste instantie lijkt Helmantel enkel en alleen de voorwerpen en interieurs realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. In de tentoonstelling is speciale aandacht voor kunstbeleving en ambacht in het werk van Helmantel.

Meesterschilder
Henk Helmantel (Westeremden, 1945) is met recht een ‘meesterschilder’ te noemen. Hij wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Helmantel volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme.

Zie drentsmuseum.nl voor meer informatie en het bestellen van tickets.

Collectie Harms Rolde is hoofdsponsor van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder.

OP 19, 20 EN 21 APRIL TE BEZOEKEN MET SNELTEST (PILOT)

Musea kunnen veilig en verantwoord open blijkt uit de ervaringen van 2020 met het anderhalvemeterprotocol. En daarom gaat het Drents Museum samen met 16 andere musea een pilot aan in samenwerking met de Museumvereniging! Op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het museum in Assen bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra.

De pilot is onderdeel van het plan waarmee het ministerie van OCW de inzet wil onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Doelen zijn het testen van de infrastructuur rondom sneltesten en cultuurbezoek en te ontdekken hoe dit bezoekers bevalt. Zo wordt zichtbaarder of sneltesten kan helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen.

Tickets reserveren
Mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl. Wie een tijdvak reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Ook mensen met een Museumkaart die is “verlopen” na 14 december 2020, kunnen meedoen. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest.

Zodra de ticketing live gaat, wordt dit bekend gemaakt via de online kanalen van de Stichting Museumkaart en het Drents Museum.

Sneltest
De sneltesten worden afgenomen door de testcentra van de Stichting Open Nederland. Mensen die een tijdvak hebben gereserveerd op www.museum.nl worden vervolgens doorverwezen voor een gratis sneltest die wordt aangeboden via www.covidsnelteststraat.nl

Anderhalvemeter geldt
De pilot is anders dan de field labs die zijn gehouden: het coronaprotocol blijft gelden. Zo blijft de anderhalve meter gelden, en zijn er vaste looproutes, en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is; er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan. Musea zijn voorbereid om weer open te gaan om bezoekers te verwelkomen. Want samen vertellen musea het hele, actuele verhaal van onze steeds veranderende samenleving.met erfgoed dat van ons allemaal is,.

Deelnemende musea
De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie. De deelnemende musea zijn: Drents Museum, Assen | Fries Museum, Leeuwarden | Jopie Huisman Museum, Workum | Groninger Museum, Groningen | Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch | Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem | Bonnefanten, Maastricht | Hermitage, Amsterdam | Scheepvaartmuseum, Amsterdam | Teylers Museum Haarlem | Slot Loevestein, Poederooijen | Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad | Museum De Fundatie, Zwolle | Spoorwegmuseum, Utrecht | Museum Prinsenhof, Delft | Wereldmuseum, Rotterdam | Zeeuws Museum, Middelburg.

Museumweek
De pilot wordt gehouden in de Nationale Museumweek, van 19 tot en met 25 april 2021. Daaraan nemen alle ruim 400 musea deel die lid zijn van de Museumvereniging. Er is die week ook veel extra aanbod online, te vinden op: www.museum.nl

Lees minder

Data en tijden

zondag 4 oktober 2020 t/m zondag 5 september 2021

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het Drents Museum bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest; mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Drents Museum
Brink 1
9401 HS ASSEN
0592 377773
www.drentsmuseum.nl
info@drentsmuseum.nl

Gerelateerde evenementen

Loader