Testen voor toegang: Pronkjewails. Design uit heden en verleden

4 april 2019 t/m 9 mei 2021, Groninger Museum in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Gastconservator John Veldkamp (Groningen, 1945) krijgt de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van ori...

Lees meer

Gastconservator John Veldkamp (Groningen, 1945) krijgt de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden.

De tentoonstelling toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens. Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim dertig jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen.

Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen.

Tentoonstelling vernieuwd

De tentoonstelling Pronkjewails – Design uit heden en verleden, met verrassende en verleidelijke designstillevens van objecten uit de eigen collectie van het Groninger Museum, is vernieuwd. Gastconservator en designexpert John Veldkamp kon bij lange na niet al zijn ideeën kwijt in het Starck Paviljoen. Daarom is, nu de tentoonstelling een jaar te zien is, een aantal combinaties van keramiek en glas vervangen door nieuwe Pronkjewails.

Veldkamp was ruim 30 jaar eigenaar van de spraakmakende Groninger designwinkel annex kunstgalerie John John’s, waar hij jarenlang zijn talent voor het samenstellen van bijzondere composities demonstreerde. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om (post)modern design te gaan verzamelen.

Een van de nieuwe stillevens bestaat uit objecten van designfirma’s Alessi en ACME.
Geheel volgens de visie van Frans Haks worden hier gebruiksvoorwerpen gepresenteerd in een museum en daarmee verheven tot kunst. Hij toonde daarmee dat kunst zich vaak op een grensvlak bevindt, tussen kunst en design of tussen design en gebruiksvoorwerp. De plastic objecten in dit stilleven waren een geschenk van Alessi naar aanleiding van de tentoonstelling Haks was Here (1999). De sieraden zijn destijds door het museum aangekocht en behoren tot de grootste museale ACME-collectie ter wereld.

Publicatie
In de museumwinkel is een boekje te koop met 24 ansichtkaarten van door John Veldkamp samengestelde stillevens en een interview met Veldkamp over zijn relatie met het Groninger Museum, geschreven door Steven Kolsteren, voormalig hoofd educatie van het Groninger Museum. Daarnaast zijn losse ansichtkaarten van een aantal Pronkjewails verkrijgbaar.

Pronkjewails – Design uit heden en verleden is tot en met 9 mei 2021 te zien in het Groninger Museum.


OPEN OP 19, 20 EN 21 APRIL

Musea kunnen veilig en verantwoord open blijkt uit de ervaringen van 2020 met het anderhalvemeterprotocol. In aanvulling daarop gaan zeventien musea in de week van 19 april open voor een pilot met sneltesten. In elke provincie zijn musea te vinden die meedoen.

Mensen met een Museumkaart kunnen die musea bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren en een negatieve sneltest laten zien. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra. De pilot is onderdeel van het plan waarmee het ministerie van OCW de inzet wil onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Doelen zijn het testen de infrastructuur rondom sneltesten en cultuurbezoek, en te ontdekken hoe dit bezoekers bevalt. Zo wordt zichtbaarder of sneltesten kan helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen.

De pilot wordt gehouden in de Nationale Museumweek, van 19 tot en met 25 april 2021. Daaraan nemen alle ruim 400 musea deel die lid zijn van de Museumvereniging. Er is die week ook veel extra aanbod online, te vinden op: www.museum.nl.

Werkwijze voor bezoekers

Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op https://www.museum.nl/nl/sneltestpilot. De Stichting Museumkaart zal het meteen bekend maken op social media als reserveren mogelijk is.De musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen. Wie een tijdvak bij een museum reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Ook mensen met een Museumkaart die is “verlopen” na 14 december 2020, kunnen meedoen. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest.

Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan en een testcentrum te kiezen waarvoor ze ook zo min mogelijk extra hoeven te reizen.

Anderhalve meter blijft gelden

De pilot is anders dan de field labs die zijn gehouden: het coronaprotocol blijft gelden. Zo blijft de anderhalve meter gelden, en zijn er vaste looproutes, en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is; er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan. Musea zijn voorbereid om weer open te gaan om bezoekers te verwelkomen. Want samen vertellen musea het hele, actuele verhaal van onze steeds veranderende samenleving.met erfgoed dat van ons allemaal is,.

Deelnemende musea

Drents Museum, Assen | Fries Museum, Leeuwarden | Jopie Huisman Museum, Workum | Groninger Museum, Groningen | Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch | Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem | Bonnefanten, Maastricht | Hermitage, Amsterdam | Scheepvaartmuseum, Amsterdam | Teylers Museum Haarlem | Slot Loevestein, Poederooijen | Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad | Museum De Fundatie, Zwolle | Spoorwegmuseum, Utrecht | Museum Prinsenhof, Delft | Wereldmuseum, Rotterdam | Zeeuws Museum, Middelburg.

De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie.

Deelnemende sneltestlocaties

De sneltesten worden afgenomen door de testcentra van de Stichting Open Nederland. Mensen die een tijdvak hebben gereserveerd op www.museum.nl worden vervolgens doorverwezen voor een gratis sneltest die wordt aangeboden via www.covidsnelteststraat.nl.

Over de Museumvereniging

Samen met ruim 400 musea versterkt de Museumvereniging als brancheorganisatie het publieke belang van musea. We bouwen gezamenlijk aan een stevig draagvlak voor musea onder publiek en politiek en een sector die kwaliteit levert. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal. Ook is de Museumvereniging uitgever van de Museumkaart, die substantieel bijdraagt aan het verdienvermogen van de sector. De focus ligt steeds weer op een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. Niemand uitgezonderd.

Lees minder

Data en tijden

donderdag 4 april 2019 t/m zondag 9 mei 2021

zondag : 10:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 10:00-17:00

Toelichting: op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het Groninger Museum bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest; mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME GRONINGEN
050 3666555
www.groningermuseum.nl
info@groningermuseum.nl

Gerelateerde evenementen

Loader