Testen voor toegang: Taus Makhacheva: It’s possible to raise the ceiling a bit*

27 maart 2021 t/m 6 maart 2022, Fries Museum in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het Fries Museum presenteert solotentoonstelling Taus Makhacheva in voorjaar 2021 Het Fries Museum in Leeuwarden laat van 27 maart 2021 tot en met 6 maart 2022 werk zien van de Russische kunstenaar Taus Makhacheva (Moskou, 1983). Het wordt haar eerste grote solotentoonstelling in Nederland. In de e...

Lees meer

Het Fries Museum presenteert solotentoonstelling Taus Makhacheva in voorjaar 2021

Het Fries Museum in Leeuwarden laat van 27 maart 2021 tot en met 6 maart 2022 werk zien van de Russische kunstenaar Taus Makhacheva (Moskou, 1983). Het wordt haar eerste grote solotentoonstelling in Nederland. In de expositie zijn verschillende films te zien, de installatie Charivari en nieuw werk dat ze speciaal voor het Fries Museum maakt. Centrale thema’s in de tentoonstelling zijn het bevragen van de geschiedschrijving en heersende culturele conventies.

Makhacheva is de kleindochter van Rasul Gamzatov, bekend dichter, auteur, journalist en politiek activist. Van herkomst is ze Avaar, een etnische groep in Dagestan. Kenmerkend aan haar werk is de open blik op andere culturen, gebruiken en rituelen. Met een humoristische maar kritische houding onderzoekt ze hoe het lokale en het globale, traditie en vooruitgang zich tot elkaar verhouden in de hedendaagse Kaukasische samenleving.

multimediaal circus
Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Charivari (2019), dat voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. De installatie doet denken aan een circus, met trapezes en kostuums van performers. De titel van het werk verwijst naar de openingsact waarbij clowns, acrobaten en andere artiesten gelijktijdig de piste betreden om hun kunsten te vertonen. De installatie is een bonte mix van sculpturen, geluid en absurdistische verhalen. Makhacheva: 'Als kind hield ik van het circus, ik droomde er zelfs van om een clown te worden. In het circus, in tegenstelling tot andere culturele locaties, was het in de Sovjettijd mogelijk om grapjes te maken, er was een soort vrijheid van meningsuiting. En ik hou van werken waarin serieuze vragen worden gesteld of ernstige zorgen en angsten worden besproken. We leven in turbulente tijden. (...) Men moet vasthouden aan zijn stijve schaal en versteende oude waarden of flexibel worden. In de Kaukasus lijkt het mij dat het concept van flexibiliteit op twee manieren wordt waargenomen. Aan de ene kant is deze samenleving erg flexibel, maar aan de andere kant is ze bang voor bepaalde vormen van flexibiliteit, bang dat ze haar identiteit, die versteend is, kunnen vernietigen.'

kunst aan een zijden draadje
Met haar werken stelt Makhacheva ook vragen over de werking van kunst en musea. Hoe worden collecties samengesteld en bewaard, hoe word je herinnerd als kunstenaar en in welke mate is een museum een reflectie van de waarden uit het verleden en het heden? Een van haar meest spraakmakende werken is Tightrope (2015). De film toont Rasul Abakarov, die al koorddansend 61 kunstwerken uit de collectie van het Gamzatova Dagestan Museum of Fine Arts van de ene naar de andere bergtop verplaatst in de indrukwekkende hooglanden van de Kaukasus. Aanleiding vormde de komst van de nieuwe leider van Dagestan, die het museum opdracht gaf om binnen een week te verhuizen. Daarmee worden vraagtekens geplaatst bij de waardering van cultuur in deze regio.

taus makhacheva
Makhacheva werd geboren in Rusland en woont tegenwoordig afwisselend in het Verenigd Koninkrijk en Dagestan. Ze studeerde onder meer hedendaagse kunst en economie in Londen en Moskou. Haar werk is tentoongesteld tijdens Manifesta (2018) en verschillende Biënnales in onder andere Venetië, Riga, Moskou en Kiev. Werk van Makhacheva is opgenomen in de collecties van internationale musea, waaronder Centre Pompidou (Parijs), Tate Modern (Londen), Pushkin Museum (Moskou) en M HKA (Antwerpen). Ze won de Future of Europe-prijs, werd uitgeroepen tot Cosmoscow Artist of the Year en staat in de lijst van de beste hedendaagse Russische kunstenaars (ARTEEX).


Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

OP 19, 20 EN 21 APRIL OPEN VOOR LANDELIJKE PILOT MET SNELTESTEN

Na zo’n vier maanden gesloten te zijn geweest zal het Fries Museum op 19, 20 en 21 april tijdelijk zijn deuren openen. Het museum doet mee aan een landelijke pilot waarin het ministerie van OCW de inzet van sneltesten in musea onderzoekt. Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een museumbezoek en sneltest reserveren op www.museum.nl. Het is niet mogelijk via het museum zelf te reserveren. Tijdens de pilot zal het Fries Museum voor het eerst de tentoonstelling Haute Bordure laten zien, evenals de exposities met hedendaags werk van Taus Makhacheva en Afra Eisma.

Wie een tijdvak heeft gereserveerd via www.museum.nl ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Met deze pilot wil het ministerie van OCW de inzet onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Zo wordt zichtbaar of sneltesten kunnen helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen. De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie.

museumkaart
Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren op www.museum.nl. De precieze datum waarop men kan reserveren wordt bekend gemaakt op de social media kanalen van de Museumkaart. Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan. De deelnemende musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen, het Fries Museum heeft gekozen voor 19, 20 en 21 april.

anderhalve meter blijft gelden
De pilot is anders dan de eerder georganiseerde field labs: het coronaprotocol blijft van toepassing. Zo blijft de anderhalve meter gelden, zijn er vaste looproutes en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is: er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van eerdere bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan.

deelnemende musea
Aan de pilot doen de volgende musea mee: Drents Museum (Assen), Fries Museum (Leeuwarden), Jopie Huisman Museum (Workum), Groninger Museum (Groningen), Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem), Bonnefanten (Maastricht), Hermitage (Amsterdam), Scheepvaartmuseum (Amsterdam), Teylers Museum (Haarlem), Slot Loevestein (Poederooijen), Luchtvaartmuseum Aviodrome (Lelystad), Museum De Fundatie (Zwolle), Spoorwegmuseum (Utrecht), Museum Prinsenhof (Delft), Wereldmuseum (Rotterdam) en Zeeuws Museum (Middelburg).

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 27 maart 2021 t/m zondag 6 maart 2022

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het Fries Museum bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest; mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS LEEUWARDEN
058 2555500
www.friesmuseum.nl
info@friesmuseum.nl

Gerelateerde evenementen

Loader