Testen voor toegang: Your silence will not protect you

27 maart t/m 13 juni, Fries Museum in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het Fries Museum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Afra Eisma (1993). Kunstenaar Afra Eisma (1993) liet zich inspireren door Audre Lorde’s poëtische teksten en creëerde intieme werelden die barsten van kleur en energie. Haar werk bestaat uit getufte tapijten, keramiek, papier m...

Lees meer

Het Fries Museum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Afra Eisma (1993).

Kunstenaar Afra Eisma (1993) liet zich inspireren door Audre Lorde’s poëtische teksten en creëerde intieme werelden die barsten van kleur en energie. Haar werk bestaat uit getufte tapijten, keramiek, papier maché en textiel die leiden tot stralende tactiele installaties waarin verbinding en generositeit centraal staan. Vanaf 27 maart 2021 presenteert het Fries Museum haar eerste museale solotentoonstelling.

‘Your silence will not protect you’ is de titel van het boek van de Caraïbisch-Amerikaanse auteur Audre Lorde. Ze beschreef zichzelf als zwart, lesbisch, moeder, strijder, dichter en bracht dit in haar werk naar voren. Haar werk schreef ze voor zwarte (queer) vrouwen, ieder ander is een gast binnen haar lectuur, zo beschouwt ook Afra Eisma zich. Lorde’s werk richt zich op emoties, een innerlijke power source en de kracht van taal. Die krachten weet zij als geen ander te verwezenlijken in haar teksten. Uit dit boek putte Eisma kracht en hoop omtrent haar eigen trauma’s en het vrouw zijn.

gidsen
Voor deze expositie tovert Eisma de zalen om tot immersieve installaties. Per ruimte licht ze een emotie uit die ze verbindt met de maag, het hart en de mond. Gidsen, soms in de vorm van dieren, leiden de bezoeker van de ene ruimte naar de andere. De installaties zijn een samenkomst van leven en kunst, ze verweeft levenservaringen letterlijk in haar werk. Met de tentoonstelling reflecteert ze op haar eigen kwetsbaarheid.

jong talent
Afra Eisma is een jong talent dat onlangs nog geselecteerd is voor de Unfair, en genomineerd voor de Piket Kunstprijs. Eisma studeerde Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag) en Central Saint Martin's (Londen). Ze woont en werkt in Den Haag en werd in 2018 genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze exposeerde eerder in o.a. Vleeshal Middelburg, 1646 Den Haag, Stroom (Den Haag) en Art Rotterdam.

OP 19, 20 EN 21 APRIL OPEN VOOR LANDELIJKE PILOT MET SNELTESTEN

Na zo’n vier maanden gesloten te zijn geweest zal het Fries Museum op 19, 20 en 21 april tijdelijk zijn deuren openen. Het museum doet mee aan een landelijke pilot waarin het ministerie van OCW de inzet van sneltesten in musea onderzoekt. Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een museumbezoek en sneltest reserveren op www.museum.nl. Het is niet mogelijk via het museum zelf te reserveren. Tijdens de pilot zal het Fries Museum voor het eerst de tentoonstelling Haute Bordure laten zien, evenals de exposities met hedendaags werk van Taus Makhacheva en Afra Eisma.

Wie een tijdvak heeft gereserveerd via www.museum.nl ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Met deze pilot wil het ministerie van OCW de inzet onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Zo wordt zichtbaar of sneltesten kunnen helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen. De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie.

museumkaart
Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren op www.museum.nl. De precieze datum waarop men kan reserveren wordt bekend gemaakt op de social media kanalen van de Museumkaart. Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan. De deelnemende musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen, het Fries Museum heeft gekozen voor 19, 20 en 21 april.

anderhalve meter blijft gelden
De pilot is anders dan de eerder georganiseerde field labs: het coronaprotocol blijft van toepassing. Zo blijft de anderhalve meter gelden, zijn er vaste looproutes en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is: er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van eerdere bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan.

deelnemende musea
Aan de pilot doen de volgende musea mee: Drents Museum (Assen), Fries Museum (Leeuwarden), Jopie Huisman Museum (Workum), Groninger Museum (Groningen), Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem), Bonnefanten (Maastricht), Hermitage (Amsterdam), Scheepvaartmuseum (Amsterdam), Teylers Museum (Haarlem), Slot Loevestein (Poederooijen), Luchtvaartmuseum Aviodrome (Lelystad), Museum De Fundatie (Zwolle), Spoorwegmuseum (Utrecht), Museum Prinsenhof (Delft), Wereldmuseum (Rotterdam) en Zeeuws Museum (Middelburg).

Lees minder

Data en tijden

zaterdag 27 maart 2021 t/m zondag 13 juni 2021

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het Fries Museum bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest; mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS LEEUWARDEN
058 2555500
www.friesmuseum.nl
info@friesmuseum.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader