Thamar Haak

23 april t/m 15 mei, De Schierstins in FEANWÂLDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Vanaf 23 april toont Thamar Haak haar geschilderde studies van dieren, poppen en kinderen in de Schierstins te Feanwâlden. De Drachtster docente beeldende vorming heeft haar onderwerpen uitgebeeld in olieverfschilderijen. De schilderijen van Thamar (1978) zijn allemaal geschilderd op een verweerde...

Lees meer

Vanaf 23 april toont Thamar Haak haar geschilderde studies van dieren, poppen en kinderen in de Schierstins te Feanwâlden. De Drachtster docente beeldende vorming heeft haar onderwerpen uitgebeeld in olieverfschilderijen.

De schilderijen van Thamar (1978) zijn allemaal geschilderd op een verweerde ondergrond. Of het nu houten panelen zijn, die als klustafels zijn gebruikt of oude legertenten. Het onderliggende materiaal heeft geleefd, is gebruikt. Daardoor ontbreekt de noodzaak van een totale invulling van het canvas, er wordt veel opengelaten.

De nieuwste serie heeft dieren als onderwerp. Dode dieren, zoals konijnen, die ontdaan zijn van hun huid. Het is een onderzoek naar dat wat onder de huid zit. Wisselend weergegeven van realistisch tot abstract.

Haar mensfiguren zijn meestal kinderen in een kwetsbare houding of situatie. Ze onderzoekt net als bij dieren en poppen de tegenstellingen in het onderwerp en de vorm. Is het afgebeelde kind bijvoorbeeld nu juist onschuldig of schuilt er toch iets schuldigs in? Ook plaatst ze nauwelijks uitgewerkte delen naast realistisch uitgewerkte onderdelen, waarmee ze vorm en restvorm onderzoekt.

Wat al haar schilderijen gemeen hebben is dat ze hierin alledaagse onderwerpen aan een nauwkeurige studie onderwerpt. Of het poppen, haar kinderen of konijnen zijn. Daarmee worden vragen en gevoelens opgeroepen van de kijkers. Want het zijn niet direct ´gezellige´ uitbeeldingen. Ze zijn wat unheimisch zelfs. Kijkers kunnen en moeten bij zichzelf te rade gaan over de herkomst ervan. Thamar: ,,Ik heb er verder geen bedoelingen mee. Het gaat om schoonheid, maar het mag ook wel een beetje wringen.´´

De expositie duurt t/m zondag 15 mei. Thamar Haak is zelf aanwezig op zondagmiddag 24 april en zaterdagmiddag 30 april. De openingstijden zijn dinsdag- t/m zondagmiddag van 13.30-17.00 uur, ook op Koningsdag. Behalve de tentoonstelling van Thamar Haak zijn ook de vaste expositie over ´Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer te zien. Buiten bloeien veel stinzenplanten.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 23 april 2022 : 13:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 4.00
Kinderen : Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen : € 1.00 (6 t/m 16 jaar )

Waar is het?

De Schierstins
Haadstrjitte 1
9269 SW FEANWÂLDEN
0511 472937
www.schierstins.nl
info@schierstins.nl