The Glass Room

19 augustus t/m 24 oktober, dbieb Leeuwarden in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Een unieke en internationale tentoonstelling met werken van kunstenaars over data en privacy. The Glass Room onderzoekt de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet. Hoeveel (persoonlijke) data worden er bijvoorbeeld verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beo...

Lees meer

Een unieke en internationale tentoonstelling met werken van kunstenaars over data en privacy. The Glass Room onderzoekt de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet. Hoeveel (persoonlijke) data worden er bijvoorbeeld verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws?

Ethische vragen over de technologie van nu

Op het eerste gezicht lijkt de expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In werkelijkheid vinden bezoekers tijdens het verkennen een selectie van kunstwerken die vragen oproepen. De tentoonstelling zet aan tot gesprekken over privacy en het delen van data. Je leert tijdens The Glass Room bijvoorbeeld te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws.

Vruchtbaarheidsmicrochip

Speciaal voor de tentoonstelling trok dbieb jonge publieksbegeleiders aan, die staan te trappelen om met de bezoekers in gesprek te gaan. Deze ‘digital natives’ zijn vertrouwd met alles wat digitaal is. Om straks over The Glass Room te kunnen vertellen, volgden ze een training van Tactical Technology, de organisatie die The Glass Room ontwikkelde. De kunstwerken en objecten, van een vruchtbaarheidsmicrochip tot een klikknop voor verkeersovertreders, worden op dit moment vanuit onder andere Berlijn en Athene naar Leeuwarden vervoerd.

Programma’s

De tentoonstelling stelt de bezoeker voor lastige vragen, biedt grote inzichten en geeft een kijkje in het eigen online leven. Daarnaast zijn er praktische tools te vinden om hier zelf meer grip op te krijgen, zoals de Data Detox Kit[1] . dbieb organiseert verschillende rondleidingen voor groepen en scholen. Bezoekers kunnen meepraten en -debatteren, workshops volgen en luisteren naar sprekers, zoals Maxim Februari. Ook de OBA verzorgt later een eigen programmering rondom de tentoonstelling.

Belang van digitaal burgerschap

De tentoonstelling maakt bezoekers op een speelse manier bewust van de impact die technologie heeft op het dagelijks leven van ons allemaal. Daar hechten bibliotheken waarde aan. Bibliotheken willen mensen in staat stellen om actief vaardig en weerbaar te kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Wie digitaal vaardig is, verkent immers nieuwe digitale mogelijkheden, benut de kansen die technologie biedt en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om te ontdekken en te experimenteren. Wie digitaal weerbaar is, is zich bewust van risico’s, maakt bewuste keuzes en beschermt zichzelf. Deze kennis en vaardigheden vormen de basis voor een actieve bijdrage aan de digitale informatiesamenleving.

Eerste keer in Nederland

The Glass Room was eerder in Londen en San Francisco al een groot succes. Nu werken Fers, dbieb, OBA en Tactical Technology samen om The Glass Room tentoonstelling voor het eerst te organiseren in twee Nederlandse bibliotheken: dbieb in Leeuwarden en de OBA in Amsterdam. In Leeuwarden is The Glass Room van 19 augustus t/m 24 oktober te bezoeken, van 6 november 2021 t/m 16 januari 2022 is de tentoonstelling in de OBA Amsterdam te bewonderen.

Lees minder

Links

Data en tijden

donderdag 19 augustus 2021 t/m zondag 24 oktober 2021

zondag : 13:00-17:00
donderdag : 13:00-17:00
vrijdag : 13:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

dbieb Leeuwarden
Blokhuisplein 40
8911 LJ LEEUWARDEN

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader