geannuleerd

Theater Kwast - Johanna Gray (Vondel was een Vrouw)

27 november, Huis Van Eysinga in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Toneel. Slechts negen dagen zat ze op de troon, de Engelse Tudor-koningin, Jane Grey (1537-1554). Een troon die ze zelf niet ambieerde, vrijwillig opgaf en uiteindelijk met de dood moest bekopen. Ze was slechts 15 jaar oud, maar werd geroemd om haar grote intelligentie. Tegenwoordig wordt ze vaak n...

Lees meer

Toneel.

Slechts negen dagen zat ze op de troon, de Engelse Tudor-koningin, Jane Grey (1537-1554). Een troon die ze zelf niet ambieerde, vrijwillig opgaf en uiteindelijk met de dood moest bekopen. Ze was slechts 15 jaar oud, maar werd geroemd om haar grote intelligentie. Tegenwoordig wordt ze vaak niet eens meer genoemd in de overzichten van Engelse vorsten. Over deze vergeten koningin, speelt Theater Kwast op zondag 27 november 2022 in Huis Van Eysinga te Leeuwarden een ontroerende tragedie van de hand van Petronella Moens (1762-1843).

Moens is misschien niet Frieslands bekendste dochter. Alhoewel ze in 1762 in Kubaard geboren werd, is er in de omgeving van Franeker weinig dat aan haar herinnert. De carrière van deze opzienbarende schrijfster zou zich dan ook voornamelijk buiten Friesland afspelen. Moens was een opzienbarende schrijfster, vanwege haar enorme productiviteit en populariteit als schrijvende vrouw in de 18e en 19e eeuw, maar misschien nog wel meer gezien het feit dat ze blind was. Johanna Gray is de enige tragedie van Moens’ hand. Het stuk neemt ons mee naar de laatste uren van de vergeten koningin in de Londense Tower. Is er nog hoop of is haar lot onvermijdelijk? Queen Mary lijkt genegen tot gratie, maar laat haar achterban dat toe?

Vondel was een Vrouw
Vondel, Hooft, Bredero het zijn de bekende namen van het Nederlands theater in de 17e en 18e eeuw, maar wie kent nog de schrijvende vrouwen zoals Juliana de Lannoy of Katharina Lescailje? En dat terwijl ze in hun eigen tijd successen vierden! In 2022-2023 stoft Theater Kwast zoveel mogelijk stukken van deze vergeten schrijfsters eenmalig af. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel!


Voor Vondel was een Vrouw is Theater Kwast een unieke samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser aangegaan. Alle stukken worden opgevoerd in monumentale panden uit de 17e en 18e eeuw, op plekken die vaak voor het publiek gesloten zijn. Op 27 november 2022 speelt Theater Kwast in een waar stadspaleis, het Huis Van Eysinga te Leeuwarden.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 27 november 2022 : 15:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 20.00

Waar is het?

Huis Van Eysinga
Koningsstraat 1
8911 KV LEEUWARDEN

€ 20,00