Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt

7 september, Martinikerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Orgelconcert Martinikerk Groningen door Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt, organisten van de Ludgerikirche te Norden Orgelconcert door Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt op het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen. Het voorlaatste orgelconcert in de zomerserie 2022 in de Martiniker...

Lees meer

Orgelconcert Martinikerk Groningen door Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt, organisten van de Ludgerikirche te Norden

Orgelconcert door Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt op het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen.

Het voorlaatste orgelconcert in de zomerserie 2022 in de Martinikerk te Groningen zal gegeven worden door het duo Thiemo Janssen en Agnes Luchterhandt uit Norden. Thiemo Janssen werd geboren in Freiburg im Breisgau en studeerde in Hannover, Lyon en Hamburg Kerkmuziek, Muziektheorie, Klavecimbel en Orgel bij o.a Ulrich Bremsteller, Louis Robilliard en Wolfgang Zerer bij wie hij zijn studie afsloot met het Concertexamen voor orgel. Via lessen bij Harald Vogel maakte hij kennis met het Noordduitse orgellandschap.
Van 1995 tot 2000 was Thiemo kantor-organist van het Woehl-orgel van de St. Nicolaus in Friedrichshafen am Bodensee. Daar gaf hij leiding aan de Internationale Orgelakademie Bodensee en een uitgebreide koorpraktijk. Sinds 2000 is hij samen met zijn vrouw Agnes Luchterhandt organist van het wereldberoemde Arp Schnitger-orgel van de Ludgerikirche in Norden. Tot 2006 onderrichtte hij aan de Musikhochschule in Hamburg.
Thiemo Janssen is als solist en Masterclass-docent internationaal actief. Hij concerteert regelmatig op belangwekkende orgels in Europa, Japan, Korea en de VS, waarbij hem naast de Oude Muziek ook de Duitse en Franse symphonische orgelmuziek na aan het hart liggen. Verscheidene radio en CD-opnames documenteren zijn veelzijdige repertoire. Zijn eerste samen met Agnes Luchterhandt opgenomen CD werd met de "Preis der deutschen Schallplattenkritik" onderscheiden. In december 2021 verscheen de nieuwste CD, opgenomen op de historische orgels van Osteel en Uttum.

Agnes Luchterhandt groeide op in een muzikale familie in Detmold. Door een studie Kerkmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover ontwikkelde zich bij haar een grote interesse voor Oude Muziek en koorzang. Reeds op 19-jarige leeftijd volgde ze lessen bij Harald Vogel en leerde ze de historische orgels van Ost-Friesland kennen. Verdere muzikale opleiding genoot ze bij Heinz Hennig, Ulrich Bremsteller en voornamelijk Wolfgang Zerer, bij wie ze na het behalen van de DM-graad de UM-graad behaalde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Sinds 1999 is ze organiste van het wereldberoemde Arp Schnitger-orgel van de Ludgerikirche in Norden en artistiek leider van de concertreeks die daar elke zomer wordt gehouden. Sinds 2000 deelt ze deze plek met haar man Thiemo Janssen. Voor haar eerste CD ontving ze in 2006 de "Preis der deutschen Schallplattenkritik". In 2009 was ze in het kader van een artistiek verlof assistent-organist aan de Dom van Berlijn Ze geeft concerten in binnen- en buitenland en maakt diverse CD, radio en TV-opnames.

Het concert van 7 september zal geopend worden Agnes Luchterhandt met de virtuoze Toccata F-dur BuxWV 156 van Dietrich Buxtehude. Aansluitend zal ze van dezelfde componist de Canzona C-dur BuxWV 166 en daaropvolgend de bekende Passcaglia d-Moll BuxWV 161. Na deze werken zal Thiemo Janssen aanschuiven voor twee composities die vierhandig gespeeld worden. Uit het Concerto a-moll van Antonio Soler speelt het duo twee delen en daarna één deel, Presto, uit de Sonata F-dur van Gaetano Piazza. Thiemo Janssen zal het concert besluiten met twee werken van Johann Sebastian Bach. Na de koraalbewerking Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654 zal hij met de monumentale Passacaglia c-moll BWV 582 een stijlvol slot geven aan het concert.

Aanvang van het orgelconcert in de Martinikerk is 20.00 uur. De kerkdeuren zullen om 19.30 uur geopend worden. Entreeprijzen zijn €12,50, €10 en €5. Ticketreservering is mogelijk via www.avondmuziek.nl. Van harte welkom op dit concert.

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 7 september 2022 : 20:00 - 20:30

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 12.50 € 12.50
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar) Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 17 jaar ) € 5.00 (13 t/m 17 jaar )
CJP : € 10.00 € 10.00

Voorverkoop: www.avondmuziek.nl.

Waar is het?

Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG GRONINGEN
050 3111277
www.martinikerk.nl
info@martinikerk.nl

€ 12,50