Thuis

26 januari t/m 27 februari, Het MOW I Museum Westerwolde in BELLINGWOLDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Tijmen van Dijk, Heleen Haijtema, Marjorie Noë, Dian Dijkstra, Jele van Gool en Melissa Kleine (foto's). We zijn, mede door Corona, meer thuis dan ooit. Maar wat is thuis eigenlijk allemaal? Een plek? Een gevoel? Een herinnering? Zit het in stenen of spullen of juist in onze ervaringen? In de tent...

Lees meer

Tijmen van Dijk, Heleen Haijtema, Marjorie Noë, Dian Dijkstra, Jele van Gool en Melissa Kleine (foto's).

We zijn, mede door Corona, meer thuis dan ooit. Maar wat is thuis eigenlijk allemaal? Een plek? Een gevoel? Een herinnering? Zit het in stenen of spullen of juist in onze ervaringen?

In de tentoonstelling ‘Thuis’ verkennen verschillende fotografen wat thuis zoal kan betekenen. Zij onderzoeken niet zozeer de vanzelfsprekende “eigen plek onder de zon”, of “daar waar je koffie vertrouwd smaakt”, maar wel ons verlangen naar geborgenheid, de tijdelijkheid van wat wij thuis noemen en de manieren waarop wij van een plek een thuis maken.

In de expositie tref je foto's, found footage, film, installaties en meer. Exposanten zijn Tijmen van Dijk, Heleen Haijtema en Marjorie Noë. Verder zie je werk van jong talent van Noorderpoort Groningen (Dian Dijkstra, Jela van Gool en Melissa Kleine) en verschillende interactieve elementen.

Over de fotografen:

Tijmen van Dijk blaast met zijn Instagramaccount ‘I found your film’ oude, vergeten familiefoto’s nieuw leven in. Zo gunt hij ons een blik in het thuisleven van onbekende mensen. Het lijken scenes uit films waarvan we titel nog plot kennen. Heel persoonlijke foto’s waarin we, door het ontbreken van context, onze eigen verhalen kwijt kunnen.

Heleen Haijtema liet zich inspireren door de collectie van het MOW. Oude, persoonlijke dingen die iets tonen van een thuis dat we inmiddels niet meer (her)kennen. Losgezongen van hun oorspronkelijke gebruik, krijgen de objecten bijna mythische proporties. Waar kijken we eigenlijk naar? Tegelijkertijd zie je sporen van de oorspronkelijke eigenaar, in bijvoorbeeld reparaties of slijtplekken.

Marjorie Noë zocht na haar verhuizing verankering in een voor haar nieuwe en vreemde omgeving: Groningen. Met haar camera dwaalde ze rond, verkende ze plekken en ontmoette ze mensen. Volgens Noë ben je ergens thuis als je omgeving samen begint te vallen met je gevoel, als in een ‘Nergens Ergens Wonderlaand.’ Haar vaak poëtische foto’s legden deze verkenning vast.

Drie fotografiestudenten van Noorderpoort Groningen, Dian Dijkstra, Jela van Gool en Melissa Kleine tonen hun benadering van thuis, in het zoeken naar hechting in tijden van lockdown, het verkennen van verdwenen dorpen en het je eigen maken van een nieuw huis, dat bij kennismaking nogal unheimisch blijkt…

Zelf aan de slag

In de tentoonstelling vind je verschillende interactieve onderdelen. In ‘Meet the neighbours’ zie en maak je portretten van je buren. Kinderen volgen met ‘MOW jong!’ hun eigen route, dwars door de expo. In ‘Wie woont waar?’ blijkt in hoeverre iemands beroep wat zegt over diens interieur. Kan jij het plaatsen?

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 30 januari 2022 : 13:00 - 17:00

Toelichting: en na afspraak

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 17 jaar)

Toelichting: Museumkaart geldig.

Waar is het?

Het MOW I Museum Westerwolde
Hoofdweg 161
9695 AE BELLINGWOLDE
0597 53 15 09