Thuis maar UIT: 75 jaar Vrijheid - Vrijheidsliedjes

15 maart t/m 5 mei, Online in PROV GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Als onderdeel van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Met de bevrijding sloten we in mei 1945 ook in Groningen een duistere periode in onze geschiedeni...

Lees meer

Als onderdeel van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen.

Met de bevrijding sloten we in mei 1945 ook in Groningen een duistere periode in onze geschiedenis af en kregen we – ten koste van veel mensenlevens – onze vrijheid terug. Achter zo’n ingrijpende gebeurtenis gaan de nodige dramatische verhalen schuil.

In Groningen zijn vijfenzeventig van deze iconische verhalen verzameld en online te lezen. Ruim twintig verhalen zijn vertaald naar een kunstwerk of worden verteld in een podcast.

Zeven Groningse acts hebben elk een verhaal gebruikt als inspiratiebron voor een nieuw te schrijven lied. De bands Wat Aans, VanDeStraat, Them Dirty Dimes, Swinder en solo-artiesten Léon Masembe, Bert Hadders en Inge van Calkar produceerden elk hun eigen, persoonlijke Vrijheidslied en videoclip.

Deze zeven songs vormen een actuele en duurzame link met het verleden en zijn de uitkomst van een artistieke keuzevrijheid die voor vele anderen in de wereld niet zo vanzelfsprekend is.

De oorspronkelijke geplande presentaties in Groningen op 16 april 2020 en Delfzijl op 2 mei 2020 werden vanwege de corona-crisis afgelast. De liedjes worden nu in aanloop naar 5 mei stuk voor stuk gepresenteerd via de kanalen van POPgroningen. Houd onze kanalen dus in de gaten!

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon, Centrum Groninger Taal & Cultuur en POPgroningen.

Bert Hadders | De Band Speult JippieJippieJee
‘De Band Speult Jippiejippiejee’ speelt zich af in de tijd na de bevrijding van de stad Groningen. De Canadezen die de stad bevrijdden vieren feest met de plaatselijke bevolking.

Groninger muzikanten vormen in alle haast orkestjes die jazz proberen te spelen maar natuurlijk ook niet ontkomen aan de hits van de dag. Zo zal ongetwijfeld het nummer ‘Ouwe Taaie Jippiejippiejee’ op het repertoire hebben gestaan. Dat was in de oorlog een hit van Eddie Christiani, de eerste Europeaan met een elektrische gitaar. De hoofdrolspeelster is zwanger. Niet duidelijk is of het kind van een Canadees is of nog van een Duitse bezetter.

‘De Band Speult Jippiejippiejee’ is geschreven door zanger Bert Hadders. Hoewel hij zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor het leven in ‘Stad’ bouwde hij met de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkoloniën met uit ‘arbeidersrode’ bakstenen opgetrokken woningen langs een kaarsrecht kanaal.

https://youtu.be/4bBI5blx2N0
http://spoti.fi/38bPpMe

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader