Thuis maar UIT: De bevrijding van Drachten

13 april, Bibliotheek Drachten | Smallingerland in DRACHTEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Bekijk de bevrijding van Drachten via live online sessie Op zaterdag 14 april 1945 werd Drachten bevrijd. Hiervan zijn destijds prachtige beelden gemaakt. Dinsdagavond 13 april organiseert Bibliotheek Drachten samen met Smelne’s Erfskip een online bijeenkomst over deze bevrijding. Samen bekijken we...

Lees meer

Bekijk de bevrijding van Drachten via live online sessie

Op zaterdag 14 april 1945 werd Drachten bevrijd. Hiervan zijn destijds prachtige beelden gemaakt. Dinsdagavond 13 april organiseert Bibliotheek Drachten samen met Smelne’s Erfskip een online bijeenkomst over deze bevrijding. Samen bekijken we de documentaire en bespreken we deze na met Jan van Zinderen, lid van de historische vereniging Smelne’s Erfskip en betrokken bij het maken van deze film.

De film, onder andere gemaakt door E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt, begint met geheime beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten. Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.

Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

Online bijeenkomst
De bijeenkomst vindt plaats via het videobelprogramma Zoom. Deelnemen is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via de website van de bibliotheek www.bibliotheekdrachten.nl. Jan van Zinderen zal na afloop, vanuit de studio in de bibliotheek, live de vragen beantwoorden die online zijn binnenkomen van de kijkers.

Lees minder

Links

Data en tijden

di 13 april 2021 : 19:15 - 20:45

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Bibliotheek Drachten | Smallingerland
Museumplein 1
9203 DD DRACHTEN
www.bibliotheekdrachten.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader