Thuis maar UIT: De Literaire Hemel

10 april t/m 30 april, Online in ZUIDWOLDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Online editie via Zoom. Poëzie en proza in De Literaire Hemel. Laatste Literaire Hemel van uitzonderlijk seizoen. De Literaire Hemel sluit in april haar 19e seizoen af. Een uitzonderlijk seizoen; zonder publiek maar met interessante schrijvers die online worden geïnterviewd. Zoals ieder jaar is ...

Lees meer

Online editie via Zoom. Poëzie en proza in De Literaire Hemel.

Laatste Literaire Hemel van uitzonderlijk seizoen.

De Literaire Hemel sluit in april haar 19e seizoen af. Een uitzonderlijk seizoen; zonder publiek maar met interessante schrijvers die online worden geïnterviewd. Zoals ieder jaar is de oorlog in de maand april één van de thema’s.

Annette Timmer praat met journalist Ernst Arbouw uit Eelde over zijn zoektocht naar soldaat Harold Roszell, die met de tweede Canadese Infanterie Divisie op 12 april 1945 doorgangskamp Westerbork bevrijdde. Roszell kwam om in Eelde, op de dag dat de Duitsers zich in Groningen overgaven. In H.W.R. was hier komt de oorlog bijna tastbaar dichtbij.

Judith Belinfante vertelt over de bijzondere levensloop van haar grootmoeder Marianne Philips, politica en schrijfster, die 70 jaar geleden overleed. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Philips overleefde de oorlog door onder te duiken.
Belinfante schreef het nawoord bij de heruitgave van twee boeken van haar grootmoeder: De biecht en De zaak Beukenoot.

Joep van Ruiten interviewt toneelschrijfster en romancier Lot Vekemans over De verdwenene. Losbreken van familie is een belangrijke motor in deze roman. Een problematische puber wordt naar zijn eenzelvige oom gestuurd, die al zijn halve leven alleen in Canada woont. Tijdens een dagje uit naar de Rocky Mountains gaat er van alles mis.

Lot Vekemans (1965) is als toneelschrijfster een internationale ster. Haar werk is in 22 talen vertaald en in meer dan 35 landen opgevoerd. Haar debuutroman Een bruidsjurk uit Warschau (2012) ontving een nominatie voor de Anton Wachterprijs. De verdwenene is haar tweede roman. Daarin geeft ze, net als in haar toneelstukken, een inkijk in de verborgen kamers van de menselijke ziel. Hoofdpersoon Simon is naar Canada geëmigreerd om te ontsnappen aan de knellende band met zijn tweelingbroer. Als zijn 16-jarige neefje uit Nederland bij hem komt, wordt zijn teruggetrokken leven volledig in de war gebracht. Een opvallende rol is er voor bluesband Cuby & The Blizzards. Vekemans citeert uit de teksten van Harry Muskee. De verdwenene kreeg vier ballen in NRC Handelsblad.

Ernst Arbouw (1974) schrijft over onderwerpen die uiteenlopen van oorlogsarchieven tot tijger-DNA. Een boom op landgoed De Duinen in zijn woonplaats Eelde zette hem op het spoor van zijn boek H.W.R. was hier. Hij ontdekte dat de ingekerfde initialen van een 21-jarige Canadees zijn die is gesneuveld bij de bevrijding van Groningen op 16 april 1945. Arbouw reisde ruim zes weken door Canada en sprak met veteranen, historici en familieleden van de soldaat. Dankzij toeval, geduld en geluk achterhaalde hij de noodlottige geschiedenis van Harold Wilbert Roszell.

Marianne Philips (1886-1951) was één van de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden in ons land. Zij ijverde voor de positie van arbeidersvrouwen en hun kinderen. Als schrijfster was ze in haar tijd ongrijpbaar. Haar werk werd bewonderd en verguisd. De sterk autobiografische roman De biecht uit 1930 en ook de psychologische novelle De zaak Beukenoot, het Boekenweekgeschenk van 1950, zijn door Cossee opnieuw uitgegeven. Historica en politica Judith Belinfante, voormalig directeur van het Joods Historisch Museum en oud-voorzitter van het Comité Herdenking 4 en 5 mei, noemt haar een dwarsdenker. “Mijn grootmoeder was intelligent, sociaal bewogen, creatief en vernieuwend in alle opzichten.”

De interviews zijn vanaf zaterdag 10 april te bekijken via www.literairehemel.nl

Een vrijwillige bijdrage kan worden overgemaakt op NL 47 INGB 0009 0669 28 t.n.v. Stichting De Literaire Hemel.

Lees minder

Links

Data en tijden

di 13 april 2021 :
wo 14 april 2021 :
do 15 april 2021 :
vr 16 april 2021 :
za 17 april 2021 :
zo 18 april 2021 :
ma 19 april 2021 :
di 20 april 2021 :
wo 21 april 2021 :
do 22 april 2021 :
vr 23 april 2021 :
za 24 april 2021 :
zo 25 april 2021 :
ma 26 april 2021 :
di 27 april 2021 :
wo 28 april 2021 :
do 29 april 2021 :
vr 30 april 2021 :

Toelichting: vanaf 13 mrt tot aan volgende editie (9 apr) 24 uur per dag online terug te kijken

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Online
Hoofdstraat 79
7921 AE ZUIDWOLDE

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader