Thuis maar UIT: Het Friese orgel

10 april, Kerk in CORNWERD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De voorjaarsexcursie van Stichting Organum Frisicum is dit jaar online te volgen en gaat naar Cornwerd, Schettens, Longerhouw en Witmarsum. De jaarlijkse voorjaarsexcursie van de Stichting Organum Frisicum – het Friese orgel - kan wegens de huidige coronamaatregelen helaas niet ‘live’ bijgewoond w...

Lees meer

De voorjaarsexcursie van Stichting Organum Frisicum is dit jaar online te volgen en gaat naar Cornwerd, Schettens, Longerhouw en Witmarsum.

De jaarlijkse voorjaarsexcursie van de Stichting Organum Frisicum – het Friese orgel - kan wegens de huidige coronamaatregelen helaas niet ‘live’ bijgewoond worden. Toch willen wij u deze excursie aanbieden en wel online, evenals we vorig jaar met het Zomerconcert en de Orgelfietstocht hebben gedaan. Peter van der Zwaag en Jochem Schuurman zijn voor u bij de kerken langs geweest voor opnames en u kunt deze bekijken en beluisteren vanaf 10 april, via onze eigen website of via YouTube.

Zij starten in Cornwerd, waar in de Bonifatiuskerk een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal gebouwd werd door L. van Dam & Zn in 1864. Het orgel werd twee jaar geleden grondig gerestaureerd door Bakker & Timmenga en klinkt weer als vanouds. Daarna brengen zij een bezoek aan de kerk van Longerhouw. Ook hier bouwde L. van Dam een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal, vier jaar na Cornwerd. Dit orgel werd twee jaar geleden eveneens geheel gerestaureerd door Bakker & Timmenga. De witte orgelkas kreeg met deze restauratie haar oorspronkelijke kleuren weer terug: mahonie, groen en goud.

Vervolgens bezoeken zij Schettens, het tweelingdorp van Longerhouw. In deze kerk staat een orgel uit 1891 van de firma Petrus van Oeckelen & Zonen, een orgel waarvan het klankkarakter veel respect afdwingt, volgens Jan Jongepier in het boek “Vijf eeuwen Friese orgelbouw." De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan Witmarsum. Hier, in de Koepelkerk, staat wederom een orgel van L. van Dam & Zn; dit orgel stamt echter al uit 1855. Opvallend in de dispositie zijn de twee 16 voetsregisters op het hoofdwerk, een Prestant en een Basson.

De opnames worden gepubliceerd op onze eigen website: www.organumfrisicum.frl onder het kopje “video” en op het kanaal van Organum Frisicum - het Friese orgel - op YouTube.

U kunt een vrijwillige bijdrage overmaken aan de stichting.

Lees minder

Links

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader