Thuis maar UIT: Mei & Vrij

3 mei t/m 15 mei, Agora Theater in LELYSTAD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Videoconcert door Apollo Ensemble. Geen livestream. Maar een videoconcert. Van te voren opgenomen. In het Agoratheater Lelystad. Thomas Oltheten, ingezetene en woordvoerder van het Apollo Ensemble vindt een concert voor lege zalen, waarbij de dirigent even buigt voor de tv-camera, nogal onnatuurli...

Lees meer

Videoconcert door Apollo Ensemble.

Geen livestream. Maar een videoconcert. Van te voren opgenomen. In het Agoratheater Lelystad. Thomas Oltheten, ingezetene en woordvoerder van het Apollo Ensemble vindt een concert voor lege zalen, waarbij de dirigent even buigt voor de tv-camera, nogal onnatuurlijk aandoen. ,,Het is het vaak net niet.” Het ensemble heeft als alternatief de extra mogelijkheden verkend van een registratie vooraf en zag kans in het optreden een regie aan te brengen en animaties. Op het programma: teksten van Goethe op muziek van Beethoven en Mendelssohn. Het thema: Mei en Vrij, over vrijheid, tolerantie en nog veel meer.

Eerst Beethovens muziek bij het treurspel Egmont. Achter subtiele, niet afleidende animaties (Jolanda Lanslots) van Spaanse vlaggen en gekruiste degens komen de musici tevoorschijn en wordt een muzikaal betoog hoorbaar over een zwarte bladzijde uit de Tachtigjarige Oorlog: de onthoofding van de graaf van Egmont, inclusief het lied Die Trommel gerühret, waarvoor zangeres Renate Arends door regisseuse Marleen Prins en haar team in passende kledij is gestoken en waarin Henk de Vlieger, de arrangeur van beide werken, een historisch ogende trommel bespeelt. Hij heeft in zijn arrangementen het orkestrale karakter weten te bewaren en van de doorzichtigheid van het klankgeheel gebruik gemaakt om soli extra in het zonnetje te zetten. Prachtig. En dan rolt Egmonts hoofd over het scherm. Trompetten worden zichtbaar. Het is een vooruitwijzing naar de bevrijding van Vlaanderen.

Beethoven werd op de voet gevolgd Mendelssohns Walpurgisnacht, over de komst van het voorjaar in de Harz, gevierd door door christenen bedreigde heidenen. Na enkele minuten ontwaakt een gestileerde uil in een hoek van het beeldscherm en maakt plaats voor bloemen. Na enkele zoete onderdelen gaat het los. Een zangersensemble beweegt zich tussen het orkest. Het zijn de heidenen die volgens het verhaal vermomd als duivels en heksen de christenen de stuipen op het lijf jagen. Het authentiek uitgeruste Apollo Ensemble staat hier, net als tijdens de rest van dit optreden, op scherp.

Beleeft men een concert? Absoluut. Maar de ‘aankleding’ van deze productie voegt veel toe. In sfeer en ook wat betreft de verhaallijn.

Kaarten a €10,- op www.apollo-ensemble.nl (tot 16 mei)


Apollo Ensemble

David Rabinovich, artistiek leider

Renate Arends & Elisabeth Blom, sopraan

Franske van der Wiel & Rosina Fabius, alt

Francis Ng & Pablo Gregorian, tenor

Michiel Meijer & Bert van de Wetering, bas

Lees minder

Links

Prijzen

Volwassenen : € 10.00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Agora Theater
Agorabaan 12
8224 JS LELYSTAD
0320 239239
www.agora-lelystad.nl

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader