Thuis maar UIT: Metamorphosis

29 april t/m 29 oktober, Online in LANDELIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op 29 april, ter viering van International Dance Day, lanceert Het Nationale Ballet de filmopname van David Dawsons nieuwste creatie METAMORPHOSIS, een choreografisch vijfluik over “hoop en menselijkheid, over licht vinden in de duisternis”. De gehele choreografie is gecreëerd via Zoom tussen Amster...

Lees meer

Op 29 april, ter viering van International Dance Day, lanceert Het Nationale Ballet de filmopname van David Dawsons nieuwste creatie METAMORPHOSIS, een choreografisch vijfluik over “hoop en menselijkheid, over licht vinden in de duisternis”. De gehele choreografie is gecreëerd via Zoom tussen Amsterdam en Berlijn, de woonplaats van Dawson.
Tijdens het online Kerstgala, afgelopen december te zien bij Het Nationale Ballet, lieten eerste solisten Anna Ol en James Stout een voorproefje zien van METAMORPHOSIS. Nu gaat de volledige choreografie in première voor 23 dansers, op het gelijknamige pianovijfluik van Philip Glass in een film van Altin Kaftira.
De première van METAMORPHOSIS is op donderdag 29 april en de film is tot en met vrijdag 29 oktober 2021 gratis te bekijken via ons YouTube-kanaal

Een behind the scenes video is vanaf vandaag te zien via https://www.youtube.com/watch?v=OVMIZub294w

METAMORPHOSIS
De uitgangspunten voor METAMORPHOSIS bedacht Dawson – sinds 2015 ‘Associate Artist’ van Het Nationale Ballet – al vóór de coronapandemie. Oorspronkelijk zou hij de creatie voor het Junior Ballet Antwerp maken, waarvan hij beschermheer is. Nadat de repetities van METAMORPHOSIS in Antwerpen door de coronamaatregelen waren stil komen te liggen, besloot Dawson zijn choreografie via Zoom verder te ontwikkelen met de dansers van Het Nationale Ballet.
Over het thema van METAMORPHOSIS had Dawson toentertijd niet kunnen vermoeden hoe actueel het nu zou zijn: “METAMORPHOSIS is een ‘vehicle of hope’, het gaat over doorgaan, niet opgeven, over de spreekwoordelijke weg die we afleggen van de winter naar de lente, over het geloof dat er licht aan het een einde aan de tunnel gloort” (David Dawson)

Philip Glass
METAMORPHOSIS wordt gedanst op het gelijknamige pianovijfluik van Philip Glass uit 1988. David Dawson: “Glass’ compositie dráágt deze nieuwe choreografie, de muziek brengt alles bij elkaar, dompelt je onder in één sfeer, in één droom”.

David Dawson – korte biografie:
De Brit David Dawson (Londen, 1972) is een van de meest toonaangevende balletchoreografen van dit moment. Zijn creaties werpen een nieuw licht op de klassieke ballettechniek en zijn oeuvre wordt wereldwijd, door critici en publiek, geprezen. Dawson danste van 1995 tot 2000 bij Het Nationale Ballet en was er van 2004 tot 2006 huischoreograaf. Sinds 2015 is hij als ‘associate artist’ opnieuw verbonden aan het gezelschap. Dezelfde functie bekleedt hij sinds 2020 ook bij het Semperoper Ballett in Dresden. Al eerder, van 2007 tot 2012, was hij huischoreograaf bij dit gezelschap, alsook bij Ballet Vlaanderen in Antwerpen.
Zie voor een uitgebreide biografie: https://www.operaballet.nl/het-nationale-ballet/david-dawson

METAMORPHOSIS
Choreografie: David Dawson
Assistent choreograaf/instudering: Raphaël Coumes-Marquet en Rebecca Gladstone
Muziek: Philip Glass – METAMORPHOSIS I-V
Kostuumontwerp: Eddie Grundy en David Dawson
Lichtontwerp: Bert Dalhuijsen
Piano: Olga Khoziainova
Balletmeester: Charlotte Chapellier
Filmmaker: Altin Kaftira

Lees minder

Links

Data en tijden

donderdag 29 april 2021 t/m vrijdag 29 oktober 2021

zondag :
maandag :
dinsdag :
woensdag :
donderdag :
vrijdag :
zaterdag :

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader