Thuis maar UIT: Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet

3 mei t/m 4 mei, Online in NOORD-NEDERLAND

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op 3 en 4 mei 2021 vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners en nazaten samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Editie 2021 is in een nieuwe jas gestoken: ...

Lees meer

Op 3 en 4 mei 2021 vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners en nazaten samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Editie 2021 is in een nieuwe jas gestoken: er staat een volledig online geproduceerde editie op het programma, met livestreams en een aantal podcasts. Nu – op een moment in de geschiedenis waarop digitale verhalen veelvuldig worden bekeken en beluisterd- kunnen de uitzendingen door het hele land worden bekeken. Het programma staat op www.openjoodsehuizen.nl.

Uitgelichte verhalen

Een onthutsend verhaal over de joodse gemeenschap in Winterswijk
Als haar ouders in de jaren negentig naar een bejaardentehuis vertrekken, stuit Mirjam Schwarz bij het opruimen van het ouderlijk huis op een grote hoeveelheid fotoalbums en documenten. Zo wordt ze geconfronteerd met datgene waar haar ouders thuis zelden over spraken. Via foto’s, brieven, een dagboek en andere documenten krijgt ze stap voor stap inzicht in het onthutsende verhaal van haar familie en van de joodse gemeenschap in Winterswijk. Mirjam Schwarz is auteur van het boek ‘Ik hoop dat alles weer gewoon wordt'.
Winterswijk, 4 mei, 12.00 uur, via www.openjoodsehuizen.nl.

796 dagen in onderduik

Leo Ullman (1938) zat tijdens de oorlog 796 dagen ondergedoken bij het echtpaar Schimmel. Zijn onderduikouders wisten niet wie hij was. Ook Ullmans ouders, die zich elders hadden verstopt, hadden geen idee waar hun zoon was. Dankzij zijn onderduikfamilie overleefde Leo de oorlog. De familie Schimmel kreeg recent postuum de Yad Vashem onderscheiding. Leo woont tegenwoordig in New York en is in 2018 overgekomen naar zijn onderduikadres. De toenmalige bewoners zijn met Leo bevriend geraakt hebben hem zelfs opgezocht in New York. De Livestream vindt plaats op het onderduikadres

Amsterdam, 3 mei 15 uur, via www.openjoodsehuizen.nl.

Een verhaal van verzet

In dit huis verleenden Berend Jan en Johanna van den Dool-Kers onderdak aan het gezin Lezer. Berend Jan was reclame-ontwerper en zat in het verzet. In 1944 werd Berend Jan gearresteerd. Hij werd naar werkkamp Neuengamme gedeporteerd, waar hij in 1944 werd geëxecuteerd. De zoon van Berend Jan en Johanna zal het verhaal van zijn ouders vertellen. Het gezin Lezer heeft de oorlog overleefd. Hun kinderen zijn aanwezig om hun ervaringen te delen.
Deventer, 4 mei, 16.00 uur via via www.openjoodsehuizen.nl.

Over Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is een programma van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité naar een idee van Denise Citroen. Het wordt sinds 2012 georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met lokale partners en is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Het vertellen van deze indringende en bijzondere verhalen maakt dat de geschiedenis van vervolging, uitsluiting én van verzet niet wordt vergeten. Dit jaar wordt op beide dagen één verhaal naar Nederlandse Gebarentaal vertolkt. Meer informatie: www.openjoodsehuizen.nl. Podcasts zijn te beluisteren via 4en5meiamsterdam.nl/podcast .

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader