Thuis maar UIT: Strijd tegen apartheid

11 mei, Bibliotheek Drachten | Smallingerland in DRACHTEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Neem deel aan de online lezing van Conny Braam over de strijd tegen apartheid. Schrijfster en bevlogen spreekster Conny Braam geeft veel lezingen over haar ervaringen met de ondergrondse strijd tegen apartheid. Op dinsdag 11 mei 2021 doet ze de Bibliotheek Drachten aan. Ook vertelt Braam over haar ...

Lees meer

Neem deel aan de online lezing van Conny Braam over de strijd tegen apartheid.

Schrijfster en bevlogen spreekster Conny Braam geeft veel lezingen over haar ervaringen met de ondergrondse strijd tegen apartheid. Op dinsdag 11 mei 2021 doet ze de Bibliotheek Drachten aan. Ook vertelt Braam over haar zoektochten in archieven en de soms ontluisterende verhalen die daar verborgen liggen. Daarnaast geeft ze deze avond alvast een kijkje in haar volgende boek. De lezing is gratis en wordt georganiseerd door Bibliotheek Drachten, de Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland (SLAS) en de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH).

Informatie over de lezing
Braam laat door middel van haar lezingen zien dat de waarheid vaak net iets anders is dan men denkt. 75 jaar geleden, tijdens de dodenmars vanuit Auschwitz, bevond zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi. Samen met duizenden Zuid-Afrikanen werd hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen en naar Europa vervoerd. De raciale verhoudingen van thuis bleven bepalend voor de onderlinge verstandhouding.

Eind 1944 kwam Jacob samen met zijn vrienden als dwangarbeider bij IG Farben in Auschwitz III terecht. Hij begreep dat dit de ultieme consequentie van racisme was. Heimelijke gesprekken met de Joodse Amsterdammer Wolfie Waterman deden hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill onterecht was. Churchill pleitte ervoor dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

Nieuw boek
Naast de lezing over de apartheid vertelt Braam over haar nieuwe boek. Dat speelt zich af in het Friesland ten tijde van Domela Nieuwenhuis. De socialistisch propagandiste Geertje Kleefstra uit Roordahuizum vervult daarin een belangrijke rol. Kleefstra fungeerde als rolmodel voor de oma van Braam.

Online deelname
De lezing vindt plaats via het videobelprogramma Zoom. Deelname is gratis, aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de website van Bibliotheek Drachten: www.bibliotheekdrachten.nl. Voorafgaand aan de lezing ontvangt elke deelnemer een mail met verdere informatie.

Conny Braam – Wij zijn de wrekers over dit alles
Dinsdag 11 mei, 19.30 – 21.00 uur
Gratis deelname, aanmelden noodzakelijk

Lees minder

Data en tijden

di 11 mei 2021 : 19:30 - 21:00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Bibliotheek Drachten | Smallingerland
Museumplein 1
9203 DD DRACHTEN
www.bibliotheekdrachten.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader