Triënnale van Beetsterzwaag: Langstme

10 september t/m 19 september, Kunsthuis Syb in BEETSTERZWAAG

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In september organiseert Kunsthuis SYB voor de derde keer een Triënnale van Beetsterzwaag met werk van achttien kunstenaars die de afgelopen jaren in Kunsthuis SYB verbleven. Tijdens hun verblijf kregen zij de kans hun werk verder te ontwikkelen, en volgende maand keren zij terug om het resultaat va...

Lees meer

In september organiseert Kunsthuis SYB voor de derde keer een Triënnale van Beetsterzwaag met werk van achttien kunstenaars die de afgelopen jaren in Kunsthuis SYB verbleven. Tijdens hun verblijf kregen zij de kans hun werk verder te ontwikkelen, en volgende maand keren zij terug om het resultaat van dit proces te laten zien in een kunstroute langs onconventionele tentoonstelling locaties in Beetsterzwaag. De route biedt video kunstwerken, sculpturen, fotografie en performances. De deelnemende kunstenaars zijn Maarten Bel; Jasper Coppes; Monique Duurvoort; Caz Egelie en Jesse Strikwerda; Halla Einarsdóttir; Laurent-David Garnier; Janne van Gilst; Seán Hannan; Anna Hoetjes; Ash Kilmartin; Inge Meijer; Onkruidenier; Sara Postolle, Nicole Kuiper & Martijn de Geele; Sissel Marie Tonn; Lotte van der Woude.

Langstme
Veel werken in de tentoonstelling zijn het resultaat van de zoektocht van SYB's gastkunstenaars naar experiment, verdieping en een betekenisvolle verbinding met de omgeving van SYB en het Noorden. Een zoektocht die gedreven wordt door urgente maatschappelijke vraagstukken, ambitie en verlangen. Ook wil SYB met deze derde Triënnale van Beetsterzwaag tegemoet komen aan de sterke behoefte onder kunstenaars en publiek om elkaar te ontmoeten, te spreken en nieuwe uitwisselingen aan te gaan na een lange periode waarin dit niet vanzelfsprekend was. Daarom is het thema van de Triënnale dit jaar Langstme, dat verlangen in het Fries betekent.

Openingstijden
De Triënnale vindt voor het eerst verspreid over twee weekends plaats, en is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 12:00 en 18:00 uur. Kaartverkoop vindt plaats aan de deur, maar in verband met de geldende corona-veiligheidsmaatregelen wordt bezoekers gevraagd hun kaart te reserveren via deze link. Hier kunnen bezoekers ook aangeven of zij willen deelnemen aan de bijbehorende culinaire route en of zij gebruik willen maken van de pendelbus tussen Heerenveen en Beetsterzwaag 10, 11 en 12 september.

Programma
De kunstroute start in Kunsthuis SYB en leidt vervolgens langs verschillende adressen in en om Beetsterzwaag, zoals 'Ons Huis', de Buorskip, Studio Wansleeben, de ecologische boerderij Rûn Libben en Grûn en verschillende locaties in de openbare ruimte. Ook enkele (voormalig) 24-uurs residents en studenten van Academie Minerva keren terug naar Beetsterzwaag; Sara Postolle, Nicole Kuiper & Martijn de Geele dragen bij aan het performanceprogramma van de Triënnale. Daarnaast zijn de leden van SYB's reflectieprogramma Circles, Josje Hattink, Anna-Rosja Haveman, Vanessa van ‘t Hoogt en Liza Voetman dit jaar verantwoordelijk voor een reeks korte podcasts die worden uitgezonden vanuit Beetsterzwaag. In het tweede weekend (17 - 19 september) organiseert de Onkruidenier een wandeling en excursie op vrijdag, zaterdag en zondag. Ook is er dat weekend een speciale pendelbus tussen Station Heerenveen en Kunsthuis SYB, die Maarten Bel voor de gelegenheid inzet als borduurbus. Daarnaast zijn er verschillende rondleidingen en Q&A's: dit aanvullende programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

De Triënnale van Beetsterzwaag
Dit is de derde editie van de Triënnale van Beetsterzwaag. De eerste Triënnale vond zijn oorsprong in 2015 en droeg de titel ‘Sfear fan Ynset’. De tweede editie vond plaats in 2018, en sloot onder de titel ‘Almende’ aan bij Leeuwarden-Fryslân 2018 en het thema ‘iepen mienskip’. Ook deze editie zet Kunsthuis SYB zich weer in om een veelheid aan artistieke posities en kunstwerken van de voormalig residenten te tonen die worden gekenmerkt door hun verbondenheid met de context van Beetsterzwaag en Fryslân.

Over Kunsthuis SYB
Kunsthuis SYB is een residency voor beeldend kunstenaars. Het is een open, gastvrije woon- en werkplek in Beetsterzwaag, waar kunstenaars worden aangemoedigd hun werk te ontwikkelen door experiment en artistiek onderzoek. Kunsthuis SYB is gevestigd in een monumentaal pand aan de Hoofdstraat en bestaat al meer dan 20 jaar. Het bood al verschillende kunstenaars vroeg in hun carrière een woon- en werkplek.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Van Teyensfundatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslan en de gemeente Opsterland.

Kaartverkoop vindt plaats aan de deur, maar in verband met de geldende corona-veiligheidsmaatregelen wordt bezoekers gevraagd hun kaart te reserveren via de Eventbrite link op onze website. Hier kunnen bezoekers ook aangeven of zij willen deelnemen aan de bijbehorende culinaire route en of zij gebruik willen maken van de pendelbus tussen Heerenveen en Beetsterzwaag 10, 11 en 12 september.

Reserveren: https://www.eventbrite.nl/o/kunsthuis-syb-34115773361

Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 10 september 2021 t/m zondag 19 september 2021

zondag : 12:00-18:00
vrijdag : 12:00-18:00
zaterdag : 12:00-18:00
zo 12 september 2021 : 12:00 - 18:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 5.00 € 5.00

Toelichting: bewoners Opsterland en studenten 2,50 euro; Open monumentendag za 11 sep gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Kunsthuis Syb
Hoofdstraat 70
9244 CP BEETSTERZWAAG
0512 382376
www.kunsthuissyb.nl
info@kunsthuissyb.nl

€ 5,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader