Tsjerkepaad: Ulke Brechtus Wiersma

3 juli t/m 11 september, Laurentiuskerk in RAERD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In het koor van de Laurentiuskerk van Raerd zal deze zomer een expositie te zien zijn van schilderijen van oud-Raerder Ulke Brechtus Wiersma. Ulke Wiersma (*1940 Koudum) is als leraar werkzaam geweest bij het speciaal onderwijs in Sneek. Na zijn pensionering in 2000 kon hij zich meer op de schilder...

Lees meer

In het koor van de Laurentiuskerk van Raerd zal deze zomer een expositie te zien zijn van schilderijen van oud-Raerder Ulke Brechtus Wiersma.

Ulke Wiersma (*1940 Koudum) is als leraar werkzaam geweest bij het speciaal onderwijs in Sneek. Na zijn pensionering in 2000 kon hij zich meer op de schilderkunst gaan richten. Ooit haalde hij al eens een Akte LO Tekenen en ook op andere creatieve terreinen heeft hij zich met regelmaat verdienstelijk gemaakt. In de schilderkunst bekwaamde hij zich verder bij o.a. Parnas in Leeuwarden.

Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een grote stilering: strakke lijnen en egale vlakken. In de loop van de tijd werd zijn toets losser. Ook begon hij naast verf andere materialen te verwerken zoals gesso en karton. Zijn werk is in te delen naar periode: gedurende een bepaalde tijd richt Wiersma zich op een thema om dat op een gegeven moment ook weer achter zich te laten en op een heel ander onderwerp te focussen. Zo schildert hij op dit moment grassen: lange stelen met pluimen plakt hij op het doek en gaat vervolgens met verf aan het werk, zodat er prachtige reliëfs ontstaan. Het gras staat fier overeind en lijkt mee te waaien met de wind.

De schilderijen die komende zomer in de kerk te zien zijn, hebben stenen als onderwerp, uit wat Wiersma zelf karakteriseert als ‘het stenen tijdperk’. Volgens hem zijn het rustpunten in ons drukke bestaan. Van kleine vierkante doeken heeft hij het oppervlak opgehoogd met papier en karton en dit vervolgens beschilderd met allerlei patronen van keien en andere gesteente. De afbeeldingen nodigen de beschouwer uit om stil te worden en in een meditatieve stemming te komen. Korte teksten bij de schilderijen kunnen daarbij ook tot inspiratie dienen.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 3 juli 2021 t/m zaterdag 11 september 2021

zaterdag : 13:30-17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Laurentiuskerk
Buorren 9
9012 DK RAERD

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader