Tymen Jan Bronda

29 juni, Martinikerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

ORGELCONCERT TYMEN JAN BRONDA IN DE MARTINIKERK TE GRONINGEN Het openingsconcert van de zomerserie 2022 orgelconcerten op het fameuze Schnitger-orgel van de Martinikerk te Groningen zal worden gegeven door de Groningse organist Tymen Jan Bronda. Bronda is organist, initiator, artistiek leider en di...

Lees meer

ORGELCONCERT TYMEN JAN BRONDA IN DE MARTINIKERK TE GRONINGEN

Het openingsconcert van de zomerserie 2022 orgelconcerten op het fameuze Schnitger-orgel van de Martinikerk te Groningen zal worden gegeven door de Groningse organist Tymen Jan Bronda. Bronda is organist, initiator, artistiek leider en dirigent van het door hem in 2006 opgerichte Luthers Bach Ensemble. Na een aantal jaren les te hebben gehad van Piet Wiersma ging hij orgel studeren aan het conservatorium Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema. Aan het conservatorium van Zwolle behaalde hij zijn diploma kerkmuziek. In 2009 werd zijn orgelstudie bij Reitze Smits, aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, voltooid met de titel Master of Music.

Tymen Jan werd in 2001 cantor-organist van de Lutherse Gemeente te Groningen en organiseerde in deze kerk de serie ‘Orgel Anders’ (crossover concerten in orgelland). Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de Bachcantates die er ten gehore worden gebracht. Als docent Kerkmuziek is hij verbonden aan de opleiding Kerkmuziek Noord-Nederland van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Als dirigent is hij verder verbonden aan kamerkoor Tiraña uit Groningen.

In 2012 nam Tymen Jan het initiatief tot een actie voor reconstructie van het voormalige Schnitgerorgel (1699/1717) van de Lutherse kerk in Groningen. Het klinkende resultaat van deze succesvolle actie, het door Bernhardt Edskes gebouwde barokorgel, kon in 2017 in gebruik worden genomen. Zo herleeft in de Lutherse kerk in Groningen een historische praktijk waarin bij de uitvoering van Bach-cantates het orgel als continuo-instrument wordt ingezet. Het is een interessante ontwikkeling die in de barokke uitvoeringspraktijk internationaal de aandacht trekt.

Tijdens de coronaperiode is de cantatecyclus Membra Jesu Nostri opgenomen. Ook nam Tymen Jan in deze tijd een nieuwe cd op bij het nieuwe barokke continuo-orgel van Bernhardt Edskes, samen met Robert Kuizenga en Mike Fentross.

Woensdagavond 29 juni 2022 bespeelt Bronda het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen. Hij opent het programma met de Praeludium a-moll BuxWV 158 van Dietrich Buxtehude. Aansluitend volgen er orgelbewerkingen van Henirich Scheidemann en Georg Philipp Telemann. Na twee koraalbewerkingen van Johann Sebastian Bach speelt Bronda het Concerto a moll voor 4 clavecimbels van Bach in een orgelbewerking van Guy Bovet. Met de Derde Sonate van Felix Mendelssohn zal Tymen Jan Bronda het concert afsluiten.

Het concert begint om 20.00 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open. Entreeprijzen zijn €12,50 , €10 en €5. Via de website www.avondmuziek.nl kunnen toegangskaarten vooraf besteld worden. Wees van harte welkom.

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 29 juni 2022 : 20:00 - 20:30

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 12.50 € 12.50
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar) Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 17 jaar ) € 5.00 (13 t/m 17 jaar )
CJP : € 10.00 € 10.00

Voorverkoop: www.avondmuziek.nl.

Waar is het?

Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG GRONINGEN
050 3111277
www.martinikerk.nl
info@martinikerk.nl

€ 12,50