Van Basso naar Solo

15 mei, Dorpscultuurhuis De Spylder in WARNS

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Saskia van der Wel en Vincent van Laar; klassiek. De ontwikkeling van het bas-strijkinstrument staat in dit programma centraal. Het lage strijkinstrument ontwikkelde zich in de loop van de 16e, 17e en 18e eeuw van een instrument dat vooral gebruikt werd om te begeleiden in het zg. basso continuo n...

Lees meer

Saskia van der Wel en Vincent van Laar; klassiek.

De ontwikkeling van het bas-strijkinstrument staat in dit programma centraal.

Het lage strijkinstrument ontwikkelde zich in de loop van de 16e, 17e en 18e eeuw van een instrument dat vooral gebruikt werd om te begeleiden in het zg. basso continuo naar een zelfstandig en dus ook solistisch spelend instrument.

Onze westerse strijkinstrumenten hebben hun oorsprong in het Nabije Oosten. Met de stichting van El Andaluz op het Iberisch Schiereiland en de eerste kruistocht (1096-1099) kwamen deze instrumenten naar Spanje. De Arabische rebab, in Europa rebec genoemd, een discant-instrument met meestal drie snaren en een peervormig corpus, kunnen we zien als de oervader van de strijkinstrumenten.

Duitse theoretici en musici in de 16e eeuw noemden dit instrument Klein-Geige. Het werd in Frankrijk nog tot in de 17e eeuw gebruikt. Van daaruit ontwikkelde zich, vooral gedreven door de Joodse musici en instrumentenbouwers, de arm-violen-familie (Viola da Braccio). Naast de violen ontwikkelden zich ook de been-violen (Viola da Gamba), die in een vroeger stadium dan de violen al een solo-rol gingen vervullen aan de hoven. Al deze instrumenten werden in families gebouwd, van discant, alt tot tenor en bas. Een grote viool heette dus basviool. Uit de basviool ontwikkelde zich tenslotte eind 17e eeuw de violoncello.

Met stukken uit verschillende stijlperiodes en op verschillende lage strijkinstrumenten wordt een klankbeeld geschetst van de reis die het bas-strijkinstrument tot in de barok heeft afgelegd.

Uitvoerenden:
Saskia van der Wel – basviool, viola da gamba, violoncello
Vincent van Laar - spinet en klavecimbel

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 15 mei 2022 : 14:30 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : € 12.50

Waar is het?

Dorpscultuurhuis De Spylder
Buorren 23
8721 GM WARNS
0515 580521
www.despylder.nl
spyldercultuur@despylder.nl