Van Yesse naar Sint Jan: De Schatten van Yesse

29 april t/m 30 juni, Martinikerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Expo Martinikerk rond schatten van Yesse In de Martinikerk in Groningen zullen vanaf 29 april t/m 30 juni de ‘Schatten van Yesse’ worden geëxposeerd. Archeoloog dr. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) opent deze tentoonstelling ‘Van Yesse naar Sint Jan’ op vrijdag...

Lees meer

Expo Martinikerk rond schatten van Yesse

In de Martinikerk in Groningen zullen vanaf 29 april t/m 30 juni de ‘Schatten van Yesse’ worden geëxposeerd.

Archeoloog dr. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) opent deze tentoonstelling ‘Van Yesse naar Sint Jan’ op vrijdagmiddag 29 april. Veel van de archeologische vondsten zijn de afgelopen jaren op het terrein van het voormalige cisterciënzer vrouwenklooster Yesse in Haren gevonden. Het GIA verricht daar jaarlijks onderzoek met archeologiestudenten.

De tentoonstelling in de kooromgang van de Martinikerk bevat ook eerdere vondsten van Yesse, afkomstig uit het Noordelijk Archeologisch Depot en uit de collectie van de gemeente Groningen. In de Groninger Universiteitsbibliotheek en in de Groninger Archieven zijn parallelle exposities ingericht. Van de exposities is een catalogus gemaakt.

‘MOOISTE TOPSTUKKEN’
Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april is in de Martinikerk het absolute topstuk van Yesse te zien: een 13de-eeuwse gouden ring. Op vrijdag 29 april en donderdag 30 juni (de eerste en de laatste dag van de tentoonstelling is een van de meest bijzondere middeleeuwse handschriften van de Groningse Universiteitsbibliotheek te bewonderen: Een getijdenboek uit het benedictijner klooster Thesinge.

CAESARIUS VAN HEISTERBACH
De expositie maakt onderdeel uit van het driedaags evenement ‘Van Yesse naar Sint Jan’. Aanleiding is het bezoek in 1220 van de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach aan het klooster Yesse (1215-1594). In Yesse hoorden zijn van de twee Mariawonderen die daar hadden plaatsgevonden en in de Martinikerk bekeken zij het reliek van Sint Jan de Doper. Dat betrof de ‘Arm van Johannes de Doper’ die daar in de late Middeleeuwen jaarlijks door talrijke pelgrims werd bezocht.

MARTINIKERK
In de Martinikerk wordt het dagelijks leven in klooster Yesse aan de hand van talrijke voorwerpen toegelicht. Aan de orde komen onder meer de verschillende bewoners en bezoekers van het klooster, de ‘handelscontacten’ buiten het klooster, de turfwinningsactiviteiten in Kropswolde, de kloosterbouw, de rol van de keldermeester, een kijkje in de keuken van Yesse en natuurlijk de rol die Caesarius en zijn abt Henricus speelden in de geschiedenis van Yesse. In een speciaal voor dit doel ingerichte biechtstoel is de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting te bekijken. In de aanloop naar deze expositie is een virtuele preview samengesteld: preview via Prezi

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK
In de parallelle expositie op de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek (Broerstraat 4, Groningen) wordt een schat aan middeleeuwse handschriften en kaarten rond Yesse getoond. Daarnaast is er aandacht voor het cisterciënzer Sint-Bernardusklooster in Aduard, de Martinikerk in Groningen, kloostergebouwen, kloosterlingen en hun dagelijkse bezigheden, heiligen en wonderen, bedevaarten en pelgrimages. De fysieke tentoonstelling in de UB is te zien van 15 april t/m 15 mei 2022. Bovendien is een digitale expositie te bewonderen: handschriften en kaarten UB Bijzondere Collecties.

GRONINGER ARCHIEVEN
Bij de Groninger Archieven (Cascadeplein 4, Groningen) worden in een wisselexpositie in de hal talrijke kaarten en akten getoond, die alle een relatie met klooster Yesse, met Groninger kloosters en met de Martinikerk hebben. Die expositie is van 29 april t/m 11 juni te bezoeken. De Groninger Archieven stellen bezoekers op verzoek hoogwaardige digitale bestanden van tentoongestelde kaarten of akten ter beschikking.

In de hal van het gemeentelijk kantoor aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen is ook nog een vitrine vol archeologische vondsten van Yesse ingericht (29 april t/m 30 juni 2022).

DRIEDAAGS EVENEMENT
Naast de exposities staan onder meer een ‘processie van Yesse naar de Martinikerk’, lezingen, de film ‘Caesarius’ en de uitvoering van de Caesarius-Cantate op het programma. Dat gebeurt op initiatief van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk, het Centrum voor Religie en Erfgoed (RUG) en het Groninger Instituut voor Archeologie (RUG). Het gehele programma van Van Yesse naar Sint Jan is te lezen op www.kloosteryesse.nl/yessesintjan. Via de site kan men ook kaarten bestellen voor de verschillende onderdelen van het evenement.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 30 april 2022 : 11:00 - 17:00

Toelichting: m.u.v. 4, 7, 13, 20, 25-28 mei en 3, 9-11, 17, 18 en 25 jun

Prijzen

Volwassenen : € 1.00

Waar is het?

Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG GRONINGEN
050 3111277
www.martinikerk.nl
info@martinikerk.nl