Vijf Mei Concert

5 mei in Dorpskerk in BEETSTERZWAAG

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Leo Smit Ensemble; klassiek.

Vijf Mei concert door Leo Smit Ensemble, professionele musici: Marcel Worms (piano), Eleonore Pameijer (fluit), en Irene Maessen (sopraan).

Op zaterdagmiddag 5 mei 2018 begint in de historische Dorpskerk van Beetsterzwaag om 16:00 uur het klassieke Vijf Mei concert door de professionele musici van het Leo Smit Ensemble: Marcel Worms (piano), Eleonore Pameijer (fluit), en Irene Maessen (sopraan).

Zij brengen een programma rond het thema “Verzet” met klassieke muziek, die geschreven werd in of rondom de Tweede Wereldoorlog, door componisten, die op één of andere wijze door de oorlog zijn getroffen. O.a. van Kurt Weill, die bekend is door o.a. zijn Dreigroschenoper, wordt het lied Youkali uitgevoerd.

De componiste Martha Belinfante-Dekker was actief in het verzet en schreef drie illegale verzetsliederen. Johanna Bordewijk-Roepman verzette zich op haar manier door, evenals haar echtgenoot de schrijver Ferdinand Bordewijk, geen lid van de Kultuurkamer te worden. Daardoor kon haar werk niet meer gepubliceerd en uitgevoerd worden.

Haar Oranje-Maylied en de prachtige, zelden gespeelde Sonate 1943 voor piano werden in het zelfde jaar gecomponeerd. De muziek van Dick Kattenburg werd tijdens zijn leven nauwelijks uitgevoerd. Eén van de uitzonderingen is de Sonate (1937) voor fluit en piano. Kattenburg schreef dit werk voor een bevriende fluitiste, Ima van Esso.

Net als Kattenburg kwam zij in de oorlog in Auschwitz terecht, maar zij overleefde het kamp. Ze bewaarde Kattenburgs manuscript en stuurde het in 2000 als verjaardagscadeau toe aan fluitiste Eleonore Pameijer. Getroffen door de zeggingskracht van het werk, en door het verhaal er achter, voert zij het in de jaren die volgden regelmatig uit. Programma onder voorbehoud.

Dit concert is in samenwerking met De Leo Smit Stichting (http://www.leosmit.org), een kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten over componisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn. Hun werk is door hun situatie in de vergetelheid geraakt. Toch behoorden zij vaak tot de voorhoede van de muziekcultuur. Daarom doet de Leo Smit Stichting onderzoek, spoort zij werken van deze componisten op, en publiceert zij deze samen met uitgevers en andere partners. Hun leven, werk en context wordt zo toegankelijk gemaakt. In 1996 begon het met Leo Smit. Nu zijn meer dan dertig vervolgde Nederlandse componisten beschreven.

Organisatie: Cultbee in samenwerking met “de werkgroep 4 mei” uit Beetsterzwaag, die de herdenking op 4 mei organiseert, met als landelijke thema Verzet. Het concert duurt een uur zonder pauze. Met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici vindt u op de website: www.cultbee.nl

En Restaurant Prins Heerlijck , dat vlak naast de Dorpskerk is, biedt een speciaal drie gangen "Concert-menu" aan. Reserveren rechtstreeks bij het restaurant.

Parkeren: gratis parkeren achter de Dorpskerk, Van Lyndenlaan 5, 9244 BV Beetsterzwaag
Kerk open vanaf 15.30 u


Biografieën van de musici:

Het Leo Smit Ensemble.
In de loop der jaren heeft artistiek leider en fluitiste Eleonore Pameijer een groep betrokken musici om zich heen verzameld die ervaring hebben met het spelen van nieuwe muziek. Dit kan pas ontdekte muziek zijn, waarbij gespeeld wordt uit kopieën van handschriften van de componist. Maar vaak gaat het ook om nieuwe muziek die speciaal voor deze musici gecomponeerd is. Het spelen van nieuwe muziek vraagt een grote betrokkenheid en de bereidheid om veel te studeren en repeteren.
De musici hebben allen hun sporen verdiend op internationale podia en spelen regelmatig samen tijdens de Uilenburger Concerten en bij cd-opnames. Het ensemble is flexibel inzetbaar, in overleg met de artistiek leider wordt een programma op maat samengesteld.

Marcel Worms (piano)
Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janá?ek uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms uit in vrijwel alle Europese landen en verder in het Midden - en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika. Het project is vastgelegd op 7 cd’s.

Een bloemlezing uit het Nederlandse repertoire werd gepubliceerd in drie bundels bij Donemus en een selectie uit het internationale repertoire bij Peer Music in Hamburg. Een programma met tango's uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2007 organiseerde hij een driedaags Mompou Festival in Amsterdam. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt. Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. In 2012 combineerde hij op cd Bachs Goldbergvariaties met Metamorphosis van Philip Glass en het jaar daarna verscheen een cd met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone.

In 2015 verschenen een cd met klassieke Caribische dansmuziek en een cd (met violiste Ursula Schoch) met het complete werk van Arvo Pärt voor piano solo en voor viool en piano. Zijn cd Danzas Caribeñas presenteerde Marcel Worms op Aruba, Bonaire en Curaçao, in de Dominicaanse Republiek en in de Verenigde Staten.

Op zijn meest recente cd legde hij de complete cyclus De Jaargetijden vast van de Letse componist Peteris Vasks. Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en violiste Ursula Schoch.
Meer informatie op zijn website: http://www.marcelworms.com


Eleonore Pameijer (fluit)

Fluitiste Eleonore Pameijer, reeds op jonge leeftijd prijswinnares van verscheidene jeugdconcoursen, studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won ze de eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 1985 verscheen haar eerste CD (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzondere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later ook van het Schönberg Ensemble. Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Tevens werd ze uitgenodigd om op te treden in bijna alle Europese landen, Israël, Brazilië, Argentinië, India, Canada en de Verenigde Staten.

Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven, waaronder een aantal werken voor fluit en orkest. Zij treedt o.a. op met harpist Remy van Kesteren, gambist Ralph Rousseau, tenor Marcel Beekman, pianist Marcel Worms en de Italiaanse gitarist Dario Macaluso. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het Jacques Thibaud Ensemble in Berlijn.
Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten. Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943).

De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied. In 2012 ontving Eleonore een koninklijke onderscheiding, zij werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2015 werd Eleonore benoemd tot beschermvrouwe van de Mozartkring.
Meer informatie op haar website: http://www.eleonorepameijer.com


Irene Maessen (zang)

Zangeres Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium waar zij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus en haar opera examen behaalde. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te 's-Hertogenbosch. Irene Maessen werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

• Lied
Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Tevens heeft ze onbekende Nederlandse kamermuziek uit de vergetelheid gehaald en samen met pianiste Reinild Mees is ze een pleitbezorgster van liederen van vrouwelijke componisten. Ze gaf liedrecitals samen met Rudolf Jansen, Marja Bon, Maurice Lammerts van Bueren, Paolo Giacometti, Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans, Marcel Worms, Roger Braun, Frans van Ruth, Kelvin Grout en David Kuyken. Met Reinbert de Leeuw voerde ze de 'Urfassung' van de avondvullende liederencyclus 'Das Marienleben' uit van Paul Hindemith.
Met Marja Bon introduceerde zij het 'Liedrecital a la carte', een keuze programma, waarin het publiek bepaalde welke liederen er uitgevoerd werden van 99 voorgeschotelde liederen. Met Maurice Lammerts van Bueren presenteert zij het programma 'Het meisje en de nachtegaal' met muziek van Granados, Grieg, Schubert en Maessen. Irene bespeelt zes gestemde glazen, waarmee ze zichzelf begeleidt in het lied Rubaiyat van haar zus, componiste Sylvia Maessen. Zie het uitgebreide programma overzicht elders op deze website.

• Opera
Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen, in het bijzonder in de opera's van Mozart. Zij zong Pamina in Die Zauberflöte, Donna Elvira en Zerlina in Don Giovanni, Cherubino en de Gravin in Le Nozze di Figaro en Fiordiligi in Cosi fan tutte. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera.

• Orkest
Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten (Radio Symfonie Orkest, Brabants Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Kamer Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Limburgs Symfonie Orkest) onder leiding van vooraanstaande dirigenten (Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Jan Willem de Vriend, Hubert Soudant, Ivor Bolton, Nicolas Cleobury, Roland Kieft, Uwe Gronostay, Lucas Vis, Gabriel Chmura, Gerard Korsten, David Porcelein).

• Kamermuziek
Irene Maessen is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Als soliste trad zij op met het Schönberg Ensemble, Ensemble Wendingen, Nieuw Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Doelen Ensemble, Gaudier Ensemble, Combattimento Consort, Calefax Rietkwintet, Gauguin ensemble, Leo Smit Ensemble en het Mondriaan Kwartet.

• Festivals
Ze heeft haar medewerking verleend aan het Holland Festival, de Kro concertserie, de VARA matinee, het Gergiev Festival, het Grachtenfestival, Asian Contemporary Music Festival in Seoul, het Festival van Vlaanderen, het Festival Classique in Den Haag en de ROBECO-concerten in het Concertgebouw van Amsterdam.

• Hedendaags
Tevens legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij vele nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera's, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. 2014 kwam de nieuwe CD "Inspired by Poetry" uit met vocale composities van haar zus, componiste Sylvia Maessen.

• Radio/ cd
Zij is veelvuldig op de radio te horen en werkte mee aan een groot aantal CD producties met componisten portretten van oa. Nederlandse/Joodse componisten. In 2006 kwam haar CD 'Reflections' uit met Franse en Nederlandse vocale muziek uit de 20e eeuw. Samen met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Rudolf Jansen maakte zij in 2008 de CD 'Les chemins de l'amour' met muziek van Debussy, Ravel, Poulenc, Satie, Roussel en Caplet. Bekijk de volledige CD lijst op de website.

• Docent
Met ingang van het seizoen 2007/2008 is zij verbonden aan het Artez conservatorium te Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling.
Vanaf voorjaar 2012 is zij voorzitter van de beroepsvereniging NVZ (Ned.Ver.Zangpedagogen).

Meer informatie op haar website: http://www.irenemaessen.nl/

Links

www.cultbee.nl www.leosmit.org

Data en tijden

za 5 mei 2018 : 16:00 - 17:15

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 10.00
Kinderen : Gratis
65 plus : € 10.00
CJP : € 10.00

Toelichting: incl. koffie/thee . Kinderprijs geldig t/m 18 jaar.

Voorverkoop: kaartnummer = stoelnummer, Da Drogisterij Ans, Hoofdstraat 36, 9244 CN Beetsterzwaag; cultuur@cultbee.nl; 06 4022 5196 .

Waar is het?

Dorpskerk
Van Lyndenlaan 5
9244 CL BEETSTERZWAAG

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen