Vocaal Ensemble Cantabile - Vocaal Ensemble Cantabile neemt afscheid

26 november, Ontmoetingscentrum Semstraatkerk in STADSKANAAL

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Activiteit: Afscheidsconcert Vocaal Ensemble Cantabile uit Stadskanaal o.l.v. Henk de Muinck Datum: Zaterdag 26 november 2022 Locatie: Semsstraatkerk, Semsstraat 2, 9501 GA Stadskanaal, Tijd: Aanvang 20.00 uur Entree: gratis Vocaal Ensemble Cantabile neemt afscheid met Schütz en Buxtehude Voca...

Lees meer

Activiteit: Afscheidsconcert Vocaal Ensemble Cantabile uit Stadskanaal o.l.v. Henk de Muinck
Datum: Zaterdag 26 november 2022
Locatie: Semsstraatkerk, Semsstraat 2, 9501 GA Stadskanaal,
Tijd: Aanvang 20.00 uur
Entree: gratis

Vocaal Ensemble Cantabile neemt afscheid met Schütz en Buxtehude

Vocaal Ensemble Cantabile uit Stadskanaal treedt op zaterdag 26 november a.s. voor de allerlaatste keer op. Het kamerkoor uit Stadskanaal, dat ruim 40 jaar heeft bestaan, neemt afscheid met een uitvoering van werken van Heinrich Schütz en Dietrich Buxtehude. Ze worden daarbij begeleid door Pieter Pilon op orgel en een strijkensemble.

Op 6 november was het 350 jaar geleden dat Heinrich Schütz overleed. Deze Duitse componist geldt als één van de belangrijkste componisten van de 17e eeuw en de belangrijkste luthers-protestantse componist vóór J.S. Bach. Om hierbij stil te staan, stelde Cantabile een afwisselend concertprogramma samen waarbij ook werken van Schütz’ wat jongere landgenoot Dietrich Buxtehude ten gehore worden gebracht. Uitgevoerd worden o.a. Cantate Domino (SWV81), Meine Seele erhebt den Herren (SWV 426) van Schütz en Alles was Ihr Tut en Ist es recht das man dem Kaiser Zinse gebe oder nicht van Buxtehude. Het koor staat daarbij onder de bezielende leiding van Henk de Muinck. De instrumentale medewerkers zijn Gerda van Donk, viool; Hanneke van Ulsen, viool; Els Veltheer, altviool; Christiaan Thomasius, cello; Pieter Pilon, orgel.

Vocaal Ensemble Cantabile werd in 1979 opgericht door een groepje vrienden om samen te zingen. Aanvankelijk gebeurde dat nog bij de leden thuis. Al gauw kwam er behoefte aan een dirigent om het koor te leiden. Dat werd Klaas Kuiper die meerdere koren in de regio onder zijn hoede had. In 1985 werd het dirigeerstokje overgedragen aan Henk de Muinck, die het koor ruim 20 jaar leidde. Met hem aan het roer nam het koor uit Stadskanaal, dat inmiddels was uitgegroeid tot volwassen kamerkoor, deel aan talloze concoursen in binnen- en buitenland waar zeer goede resultaten werden behaald. Een van de hoogtepunten was de uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach in 2006 waarbij het koor werd begeleid door een voltallig orkest. Na de pensionering van De Muinck nam Henk de Vries in 2011 het roer over. Onder zijn leiding werden eveneens grote werken zoals het Gloria van Vivaldi en het Requiem van Fauré uitgevoerd, maar ook verschillende Choral Evensongs uit de Engelse koortraditie.

Met het vertrek van De Vries in 2019 kwam na een kort intermezzo De Muinck weer terug. Met de jaren bleef Cantabile een hecht koor waar het plezier in het zingen altijd gepaard ging met het streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. Aanwas van jonge(re) leden bleef echter uit waardoor het koor zich nu genoodzaakt ziet zichzelf op te heffen ‘nu het nog leuk is’, om het definitieve verval voor te zijn.
Het koor is voor het allerlaatst te horen op zaterdag 26 november in de Semsstraatkerk te Stadskanaal. De entree is gratis, de aanvang is 20.00 uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid tot persoonlijk afscheid nemen onder het genot van een hapje en een drankje.

Wie meer wil weten over de opheffing van het koor en het afscheidsconcert, kan contact opnemen met Mieke Poelman-Marquart Scholz 0599-619100, miekepoelman@ziggo.nl of Theo Hooghof, secretaris, 06-43175194.

Lees minder

Data en tijden

za 26 november 2022 : 20:00 - 21:30

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Ontmoetingscentrum Semstraatkerk
Semsstraat 2
9501 GA STADSKANAAL
0599 620033
www.stichtingvriendensemsstraatkerk.nl
info@semsstraatkerk.nl

gratis