Voel de Sjoel

25 september, Synagoge in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Rondleiding in Synagoge Groningen voor blinden en slechtzienden Onder de titel Voel de Sjoel wordt op 25 september in Synagoge Groningen een rondleiding gegeven die speciaal gericht is op blinden en slechtzienden. Tijdens deze rondleiding zijn zowel de tijdelijke expositie Impressies van Israël al...

Lees meer

Rondleiding in Synagoge Groningen voor blinden en slechtzienden

Onder de titel Voel de Sjoel wordt op 25 september in Synagoge Groningen een rondleiding gegeven die speciaal gericht is op blinden en slechtzienden. Tijdens deze rondleiding zijn zowel de tijdelijke expositie Impressies van Israël als de vaste expositie van de synagoge extra toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Synagoge Groningen wil met Voel de Sjoel de synagoge meer toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden.

Het project Voel de Sjoel wordt ontwikkeld in samenwerking met de Oogvereniging regio Groningen. Het idee ontstond naar aanleiding van de expositie Impressies van Israël van kunstenaar Peter Wortel die nog tot 9 oktober te zien is. De expositie is de weerslag van een reis die Wortel naar Israël maakte samen met zijn blinde zoon Jaap. De werken op de expositie vertellen en verbeelden de manier waarop Jaap Israël ervoer zonder het land te kunnen zien.

Dit bracht Synagoge Groningen op het idee om ook blinde en slechtziende bezoekers bij de expositie te betrekken. Met hulp van bestuursleden Joost Kuin en Elisabeth Smelik van Oogvereniging Groningen werd een programma ontwikkeld dat op 25 september onder de titel Voel de Sjoel wordt uitgevoerd. Voor het programma werden QR codes, brailleteksten en ingesproken toelichtingen ontwikkeld door Dedicon, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het waarneembaar maken van tekst en beeld voor mensen met een visuele beperking of dyslexie.

Voel de Sjoel begint met een inleiding door Peter en Jaap Wortel. Daarna begint de rondleiding door de expositie waarbij de deelnemers driedimensionale werken (wandreliëfs) van Peter Wortel met de handen mogen voelen. Daarvoor worden speciale handschoenen beschikbaar gesteld.
Ook kunnen ze via QR codes luisteren naar toelichtingen bij dertig houtsneden van Wortel waarna ze aan bijbehorende joodse objecten in de synagoge kunnen voelen. Onder meer kunnen ze na het horen van informatie over een houtsnede die over de Hebreeuwse taal gaat, voelen aan een kleed waarop Hebreeuwse letters geborduurd staan. Zo maken de deelnemers niet alleen kennis met het werk van Peter Wortel, maar ontdekken ze ook diverse aspecten van het jodendom.

Ook na 25 september, tot de afsluiting op 9 oktober, is de expositie Impressies van Israël van Peter Wortel extra toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De QR-codes waarmee audiobestanden met teksten over de kunstwerken kunnen worden beluisterd, blijven in de synagoge beschikbaar. Ook is informatie in braille beschikbaar en kunnen de wandreliëfs met de handen gevoeld worden.
Voel in Sjoel is een belangrijke stap in het toegankelijker maken van Synagoge Groningen voor blinden en slechtzienden, inclusief de permanente expositie.
Dit project is mogelijk gemaakt met steun van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Opgave deelnemers en begeleiders via Oogvereniging: groningen@oogvereniging.nl

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 25 september 2022 : 15:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 2.00

Toelichting: begeleiders gratis.

Waar is het?

Synagoge
Folkingestraat 60
9711 JZ GRONINGEN
06 28192619
www.synagogegroningen.nl
info@synagogegroningen.nl

€ 2,00