Waarheid en Feiten: Natuurwetenschappen

30 november, Botniastins in FRANEKER

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Collegereeks met deze editie als spreker Prof.Dr. A.M. van der Heijden, opg. academiefraneker.nl/agenda. Reeks colleges waarbij het begrip “Waarheid en Feiten” steeds vanuit een ander oogpunt bekeken wordt. Colleges ook los te bezoeken. “Want Waarheid (dat’s al oud) vindt nergens heil nog heul” di...

Lees meer

Collegereeks met deze editie als spreker Prof.Dr. A.M. van der Heijden, opg. academiefraneker.nl/agenda.

Reeks colleges waarbij het begrip “Waarheid en Feiten” steeds vanuit een ander oogpunt bekeken wordt. Colleges ook los te bezoeken.

“Want Waarheid (dat’s al oud) vindt nergens heil nog heul” dichtte Vondel. De regel is afkomstig uit een hekeldicht, Roskam, waarin Vondel de vloer aanveegt met de corrupte stadsbestuurders van zijn tijd. De waarheid daarover wordt niet op prijs gesteld, zegt hij, en de mensen vinden dat je daarom maar beter je mond kunt houden. “Maar ik, ik kan het niet voor me houden al zou ik dat wel willen. Die waarheid welt me naar de keel, het moet eruit.” Deze gemoedstoestand van Vondel is heel herkenbaar voor de moderne burger. ‘Zeggen wat je denkt’ heet dat in het hedendaagse publieke debat. Maar om wat voor waarheid gaat het dan? Gaat het om feiten, die objectief vastgesteld kunnen worden? Of gaat het om een moreel oordeel, of om een interpretatie van die feiten? Zijn het misschien alternatieve feiten, een andere waarheid dan de waarheid die een elite ons wil doen geloven? Zijn er soms vele waarheden? Heeft iedereen zijn eigen waarheid? Kortom, er is tegenwoordig veel te doen over de vraag “wat is waarheid”.

In deze lezingencyclus zal een aantal mensen die zich beroepshalve met de waarheid bezig houden er hun zegje over doen. Achtereenvolgend zullen een filosoof, een officier van Justitie, een sociale wetenschapper, een journalist, een natuurwetenschapper en een politicus hun visie op het onderwerp geven.

In dit 5e college uit deze reeks is het de beurt aan een natuurkundige. Natuurwetenschappers streven ernaar de materiële werkelijkheid om ons heen te verklaren en passen die inzichten ook praktisch toe. De kennis die zij in de loop der eeuwen verzameld hebben stelt ons nu in staat om massaal het vliegtuig te nemen en binnen enkele uren de meest exotische bestemmingen te bereiken. Diezelfde kennis maakt het mogelijk om op grote afstand met elkaar te praten terwijl we elkaar zien. En dankzij de natuurwetenschap zijn steeds meer ziekten onder controle en leven we langer. Je zou daaruit kunnen afleiden dat de natuurwetenschappen onweerlegbarefeiten produceren. Toch wordt daar vaak ook aan getwijfeld, bijvoorbeeld als het om medische kennis gaat (“Viruswaarheid”). Of als de evolutietheorie in strijd komt met overgeleverde en letterlijk genomen religieuze teksten. Of als de wetenschap ons de ‘ongemakkelijke waarheid’ voorschotelt dat wij als mensheid hard op weg zijn het klimaat te ontregelen en de planeet zo misschien onbewoonbaar te maken. Kortom, reden genoeg om de natuurwetenschap de vraag voor te leggen: hoe gaan jullie om met de waarheid? Hebben jullie de waarheid in pacht of is jullie kennis ook maar een mening?

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de agenda op de website van de academie van Franeker: www.academiefraneker.nl

U kunt zich per college afzonderlijk aanmelden via het formulier bij het agendapunt op de site www.academiefraneker.nl/agenda.

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen.
Het publiekscollege van 2 november 2022 start om 20:30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker.
Toegangskaartjes à € 7,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen.
Meldt u zich op tijd aan, want vol=vol. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is.

Inloop v.a. 20.00 uur.

Overzicht van de Colleges:
2 nov. prof. dr. A.J.M. Peijnenburg (Wetenschaps)filosoof RUG Filosofie
9 nov. mr. D.F.Greive Hoofdofficier OM Noord-Nederland (Straf)recht
16 nov. prof. dr. J. de Ridder em. Hoogleraar bestuurskunde RUG Sociale wetenschappen
23 nov. I. Overduin Senior journalist Leeuwarder Courant Journalistiek
30 nov. prof. dr. A.M.van der Heijden Eindhoven UoT Natuurwetenschappen
7 dec. prof. dr. R. van Raak Erasmus Universiteit Politiek

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 30 november 2022 : 20:30 - 22:00

Prijzen

Volwassenen : € 7.00

Toelichting: incl. drankje (koffie/thee/fris of licht alcoholisch) bij Grand Café de Doelen..

Waar is het?

Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ FRANEKER

€ 7,00