Waarheid en Feiten: Politiek

7 december, Botniastins in FRANEKER

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Collegereeks met deze editie als spreker prof. dr. R. van Raak, opg. academiefraneker.nl/agenda. Reeks colleges waarbij het begrip “Waarheid en Feiten” steeds vanuit een ander oogpunt bekeken wordt. Colleges ook los te bezoeken. “Want Waarheid (dat’s al oud) vindt nergens heil nog heul” dichtte Vo...

Lees meer

Collegereeks met deze editie als spreker prof. dr. R. van Raak, opg. academiefraneker.nl/agenda.

Reeks colleges waarbij het begrip “Waarheid en Feiten” steeds vanuit een ander oogpunt bekeken wordt. Colleges ook los te bezoeken.

“Want Waarheid (dat’s al oud) vindt nergens heil nog heul” dichtte Vondel. De regel is afkomstig uit een hekeldicht, Roskam, waarin Vondel de vloer aanveegt met de corrupte stadsbestuurders van zijn tijd. De waarheid daarover wordt niet op prijs gesteld, zegt hij, en de mensen vinden dat je daarom maar beter je mond kunt houden. “Maar ik, ik kan het niet voor me houden al zou ik dat wel willen. Die waarheid welt me naar de keel, het moet eruit.” Deze gemoedstoestand van Vondel is heel herkenbaar voor de moderne burger. ‘Zeggen wat je denkt’ heet dat in het hedendaagse publieke debat. Maar om wat voor waarheid gaat het dan? Gaat het om feiten, die objectief vastgesteld kunnen worden? Of gaat het om een moreel oordeel, of om een interpretatie van die feiten? Zijn het misschien alternatieve feiten, een andere waarheid dan de waarheid die een elite ons wil doen geloven? Zijn er soms vele waarheden? Heeft iedereen zijn eigen waarheid? Kortom, er is tegenwoordig veel te doen over de vraag “wat is waarheid”.

In deze lezingencyclus zal een aantal mensen die zich beroepshalve met de waarheid bezig houden er hun zegje over doen. Achtereenvolgend zullen een filosoof, een officier van Justitie, een sociale wetenschapper, een journalist, een natuurwetenschapper en een politicus hun visie op het onderwerp geven.

Ten slotte het laatste college van deze reeks het perspectief van een politicus. Hoe gaat een politicus om met waarheid en feiten? Politici zijn in de ogen van het grote publiek meesters in het kneden van de waarheid. De geloofwaardigheid van de overheid verkeert op een dieptepunt. Hoe moeizaam was (en is) het niet om de waarheid in de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen in een wirwar van halve waarheden, hele ontkenningen en onvindbare feiten. Als politici iets uitleggen gebruiken ze vaak ‘sturende taal’ aldus de politicoloog Hans de Bruijn. Politici ontwijken de waarheid met behulp van een slecht geheugen of van een onvindbaar bonnetje. Klopt dit negatieve beeld van de politiek? Dat is de vraag die in deze lezing centraal staat. In zijn Roskam contrasteert Vondel de corrupte regenten van zijn tijd met de onkreukbare burgemeester Hooft, de vader van P.C. Hooft, drost van Muiden: “Vol rottings binnen en van buiten schoon bestreken, zo was uw vader niet, die burgervader, neen. Van binnen was hij juist gelijk hij buiten scheen.”Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de agenda op de website van de academie van Franeker: www.academiefraneker.nl

U kunt zich per college afzonderlijk aanmelden via het formulier bij het agendapunt op de site www.academiefraneker.nl/agenda.

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen.
Het publiekscollege van 2 november 2022 start om 20:30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker.
Toegangskaartjes à € 7,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen.
Meldt u zich op tijd aan, want vol=vol. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is.

Inloop v.a. 20.00 uur.

Overzicht van de Colleges:
2 nov. prof. dr. A.J.M. Peijnenburg (Wetenschaps)filosoof RUG Filosofie
9 nov. mr. D.F.Greive Hoofdofficier OM Noord-Nederland (Straf)recht
16 nov. prof. dr. J. de Ridder em. Hoogleraar bestuurskunde RUG Sociale wetenschappen
23 nov. I. Overduin Senior journalist Leeuwarder Courant Journalistiek
30 nov. prof. dr. A.M.van der Heijden Eindhoven UoT Natuurwetenschappen
7 dec. prof. dr. R. van Raak Erasmus Universiteit Politiek

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 7 december 2022 : 20:30 - 22:00

Prijzen

Volwassenen : € 7.00

Toelichting: incl. drankje (koffie/thee/fris of licht alcoholisch) bij Grand Café de Doelen..

Waar is het?

Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ FRANEKER

€ 7,00