Waarneemavond

6 mei t/m 27 mei, Observeum in BURGUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Bij bewolkte hemel: presentatie in het digitale planetarium Vrijdag 6 mei 2022: Pal boven de maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; rechts daarvan is ook Castor zichtbaar. De samenstand is ’s avonds tot 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel zichtbaar. Bekijk het trio ook eens d...

Lees meer

Bij bewolkte hemel: presentatie in het digitale planetarium

Vrijdag 6 mei 2022: Pal boven de maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; rechts daarvan is ook Castor zichtbaar. De samenstand is ’s avonds tot 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel zichtbaar. Bekijk het trio ook eens door een grote telescoop!

Vrijdag 13 mei 2022 - Vanavond is een mooie samenstand te zien van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op korte afstand, pal onder de Maan. Kijk richting het zuidoosten, Pas rond 23.30 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, boven de zuidelijke horizon. Eerder op de avond zie je de samenstand er aan komen...

Vrijdag 20 mei 2022 - De heldere, oranjekleurige ster die ’s avonds aan de zuidoostelijke hemel prijkt, is Arcturus, hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt de ster gemakkelijk door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken. De lichtkracht van Arcturus is meer dan honderd maal groter dan die van onze Zon, het licht van deze ster doet er 36 jaar over om ons oog te bereiken!!

Vrijdag 27 mei 2022 – Een bijzonder begin van deze dag: tijdens de ochtendschemering vindt laag aan de oostelijke hemel een prachtige, nauwe samenstand plaats van de smalle maansikkel en de planeet Venus. Venus is zichtbaar als een heldere ‘ster’, vlak boven de maan. Bekijk dit verschijnsel rond 05.00 uur, ongeveer een half uur voor zonsopkomst, en let op een vrij uitzicht op de oostelijke horizon…. ’s Avonds kijken we in de schemering naar de eerste heldere heldere sterren zoals Procyon (Kleine Hond in het westen), Regulus (Leeuw in het zuidwesten) en Arcturus (Ossenhoeder in het zuidoosten). We zetten de telescoop in de juiste richting!

Lees minder

Links

Data en tijden

vr 20 mei 2022 : 19:00 - 22:30
vr 27 mei 2022 : 19:00 - 22:30

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 6 jaar)
Kinderen : € 3.00 (7 t/m 16 jaar )

Toelichting: museumkaarthouders en Vrienden van het Observeum: gratis.

Waar is het?

Observeum
Menno van Coehoornweg 9
9251 LV BURGUM
0511 465544
www.observeum.nl
info@observeum.nl