Wadden in Beweging

31 juli, Visserijmuseum in ZOUTKAMP

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Vaarexcursie naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros incl. fietstocht op het eiland o.l.v. historicus Albert Buursma, opg. zk4@visserijmuseum.com. De Wadden zijn altijd een dynamisch gebied geweest: volop in beweging. Eilanden en geulen verplaatsen zich in de loop der t...

Lees meer

Vaarexcursie naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros incl. fietstocht op het eiland o.l.v. historicus Albert Buursma, opg. zk4@visserijmuseum.com.

De Wadden zijn altijd een dynamisch gebied geweest: volop in beweging. Eilanden en geulen verplaatsen zich in de loop der tijd, door veranderende stromingen, maar ook door vrij plotselinge gebeurtenissen als stormvloeden. Het oostelijk waddengebied met Ameland, Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Rottumeroog is zo'n gedeelte waar dat soort processen nog plaatsvinden.

Een vaartocht over het Lauwersmeer - de vroegere monding van een paar rivieren - en vervolgens via de Waddenzee naar Schiermonnikoog maakt dat al duidelijk. Ooit had Schiermonnikoog, dat veel westelijker lag, nauwe banden met het Friese vasteland en was het (gedeeltelijk) kloosterbezit. In de loop der tijd 'verschoof' het eiland steeds verder naar het oosten. Dat leidde tot eeuwenlange ruzies en conflicten met buurprovincie Groningen. Waar lag de grens tussen beide provincies in de Wadden? Die ruzies ontstonden ook meermaals over strandingen van schepen. Op wiens gebied lagen wrakken of aangespoelde goederen? Jutters trokken zich daar weinig van aan.

Deze excursie geeft een beeld van de 'Wadden in Beweging': van het ontstaan van de Lauwerszee tot de afsluiting ervan en het ontstaan van het Lauwersmeer; van wadlopende monniken en kloosterlingen; van piraterij door eilanders en kustbewoners, gestrande 'goudschepen' en strijd om aangespoelde goederen; van bebouwing, waaronder een oude nederzetting, die in zee verdween tot een compleet nieuw dorp dat planmatig werd opgezet.

Programma (o.l.v. historicus Albert Buursma):
- vaartocht met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros van Zoutkamp naar Schiermonnikoog en vice versa
- uitleg over het ontstaan van de Lauwerszee en de uiteindelijke afsluiting met de gevolgen daarvan
- uitleg over de dynamiek van het wad: verschuivende geulen, platen en eilanden
- fietstocht langs de dijk naar de westzijde van het eiland en via de Westerplas richting strandovergang Westerstrand
- tussenstop bij de laatste resten van het verdwenen 'oude dorp' aldaar
- over het fietspad terug naar het dorp (Middenstreek)
- wandeling door het dorp en uitleg over de opzet daarvan in de 18de eeuw.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Egbert Stoutmeijer via telefoonnummer 06 - 54 94 70 86.

Benodigde gegevens bij opgave: datum, aantal personen, voor- en achternaam, mobiel nummer, fiets met versnellingen of elektrische fiets (meerprijs = € 11,00).

Let op: u dient zelf een lunchpakket en drinken mee te nemen.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 31 juli 2022 : 8:30 - 18:00

Prijzen

Volwassenen : € 65.00

Toelichting: incl. koffie/thee met koek en de huur van een fiets.

Waar is het?

Visserijmuseum
Reitdiepskade 11
9974 PJ ZOUTKAMP
0595 401957

€ 65,00