Wat een ramp!

2 oktober, Fries Museum in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Conservatorcollege door Diana Spiekhout, opg. friesmuseum.nl. Noodweer, veeziekten, mislukte oogsten, hongersnood, oorlogen, veldslagen en de pest: de veertiende eeuw brengt de Friezen niets dan rampspoed, zo lijkt het. De dood is meer dan ooit aanwezig, niet in de laatste plaats vanwege de gevrees...

Lees meer

Conservatorcollege door Diana Spiekhout, opg. friesmuseum.nl.

Noodweer, veeziekten, mislukte oogsten, hongersnood, oorlogen, veldslagen en de pest: de veertiende eeuw brengt de Friezen niets dan rampspoed, zo lijkt het. De dood is meer dan ooit aanwezig, niet in de laatste plaats vanwege de gevreesde pest.

Ook in Tota Frisia eist deze pandemie een derde tot de helft van alle levens. Zo ook in de dichtbevolkte kloosters waar de pest genadeloos om zich heen kan slaan. In het kloosterkroniek van het Sint Bernardusklooster in het Groninger Aduard wordt beschreven hoe het klooster in het rampjaar 1350 de abt, de prior, 44 monniken, 120 lekenbroeders, 29 scholieren en 19 zusters verliest aan de Zwarte Dood.

In dit college gaat Diana Spiekhout, conservator van de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur, in op de barre tijden van de volle en late Middeleeuwen in Friesland. Hoe beïnvloedde de dood de manier waarop Friezen geloven? En hoe geven ze met rozenkransen, getijdenboeken en persoonlijke relieken vorm aan hun intense belevenis?

Lees minder

Data en tijden

zo 2 oktober 2022 : 11:30 - 12:30

Prijzen

Volwassenen : € 5.00

Toelichting: excl. museumentree.

Waar is het?

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS LEEUWARDEN
058 2555500
www.friesmuseum.nl
info@friesmuseum.nl

€ 5,00