Where are you Adam?

27 november, Bonifatiuskapel in DOKKUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

‘’Where are you Adam?’’ had een Nederlandse filmpremière in Amsterdam/De Balie op 4 Augustus jl. en was al te zien in filmhuis Den Haag, Cinema Middelburg, Slieker Filmhuis in Leeuwarden, cultuurcentrum Forum in Groningen. Meer voorstellingen staan gepland, oa. in Friesland en Limburg. Het zou een...

Lees meer

‘’Where are you Adam?’’ had een Nederlandse filmpremière in Amsterdam/De Balie op 4 Augustus jl. en was al te zien in filmhuis Den Haag, Cinema Middelburg, Slieker Filmhuis in Leeuwarden, cultuurcentrum Forum in Groningen. Meer voorstellingen staan gepland, oa. in Friesland en Limburg.
Het zou een enorme steun zijn om deze Oekraïense filmproductie in deze moeilijke tijden te tonen.
Zo’n 200.000 mensen in 15 landen hebben de film intussen gezien: Canada, Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgaria, België, Duitsland en Servië bekeken. We willen graag een groter publiek in Nederland bereiken.

Monniken op Athos
De documentaire geeft een inkijkje in het leven van de monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film is in het Nederlands ondertiteld.
Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en prachtige, beschouwende documentaire. Een eerbiedwaardige waarneming van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst.

We zien gelovige mensen die helemaal opgaan in hun werk en gebed, beproevingen, diverse moeilijkheden en pijn. Door de inzet van de monniken raken de filmbeelden je in de ziel. Alles in een ritme omgeven door de prachtige natuur van het eiland Athos.

Een paar impressies:
De openingsscène toont een donkere kapel. Er klinkt ingetogen gezang, er brandt enkel kaarslicht. Een ander beeld is wuivende maïs in de wind met een stem: “Wat is het prachtig te beseffen dat je in het leven je eigen kruis draagt.”
De camera observeert en toont beelden van de twee belangrijkste aspecten van het leven van de monniken in het klooster Dochiariou op Athos: bidden en werken. Je ziet ze groenten schoonmaken, een enorme vers gevangen vis doormidden zagen, cement draaien in een betonmolen voor een muur die tegen de zee moet beschermen, timmeren, smeden, brood bakken en de olijfoogst verwerken. Eén monnik zorgt voor een ongelofelijke hoeveelheid katten. De extreme fysieke arbeid wordt afgewisseld met gebed.

De camera filmt van dichtbij de gelofte van een monnik. Hegumen Gregry legt zijn handen op het hoofd van de jongeling, biedt hem sandalen aan en knipt zijn haren af. “Jij treedt in via mijn handen, hoofd en hart.” Het Kyrie Eleison klinkt. Er is rust en stilte, onder de monniken en in de filmmontage, wat voor intense beleving zorgt. Je kabbelt als kijker mee, gelijk op met de wind en de zee.

Hoofdpersoon Hegumen Gregry is het meest aan het woord en spreekt in opmerkelijke openheid over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het eind van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.”

De monniken vieren Pasen. Het feest van de wederopstanding van Christus is ook binnen de Oosters-Orthodoxe kerk het belangrijkste feest. Er zijn bezoekers en er wordt een grap uitgehaald met een ei van steen. Even later sneeuwt het. Een monnik speelt piano. En passant wordt de filmtitel verklaard: “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

Where are you, Adam? laat je van dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Als kijker mag je even deel zijn van de levenssfeer van de monniken. Een voorrecht.
We willen graag deze film Where are you, Adam? voor mensen in Nederland vertonen.

Filmvertoning
Vertoning kan in regionale filmhuizen als ze daartoe bereid zijn, maar kan ook op locatie, bv. in kerkgebouwen. Daarvoor is nodig: beamer, scherm, audiofaciliteiten, etc. In overleg te organiseren. Ik heb al veel filmhuizen benaderd. Wilt u weten of ook in uw bisdom filmhuizen de film gaan vertonen, neem dan met mij contact op.

We vragen een kleine toegangsprijs van 10 euro aan bezoekers. Een deel van dat bedrag wordt gebruikt om Oekraïense families die de film steunen te helpen en om een deel van gemaakte kosten te dekken, al weten we dat het niet volledig dekkend zal zijn.

Lees minder

Data en tijden

zo 27 november 2022 : 19:30

Prijzen

Volwassenen : € 10.00

Waar is het?

Bonifatiuskapel
Bronlaan 12
9101 VS DOKKUM

€ 10,00