Winterreise

22 oktober, Doopsgezinde Kerk in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Ragazze Quartet en Martijn Cornet (bariton); klassiek. Ragazze Quartet Rosa Arnold – viool Jeanita Vriens – viool Annemijn Bergkotte – altviool Rebecca Wise – cello Martijn Cornet – bariton Ja, het is de zoveelste Winterreise. Maar Schuberts meesterwerk door Martijn Cornet en het Ragazze Quartet ...

Lees meer

Ragazze Quartet en Martijn Cornet (bariton); klassiek.

Ragazze Quartet
Rosa Arnold – viool
Jeanita Vriens – viool
Annemijn Bergkotte – altviool
Rebecca Wise – cello

Martijn Cornet – bariton

Ja, het is de zoveelste Winterreise. Maar Schuberts meesterwerk door Martijn Cornet en het Ragazze Quartet klinkt als nieuw. In het originele arrangement van Wim ten Have voor bariton en strijkkwartet komt de welbekende muziek verrassend voor de dag.

Op 24 teksten van Wilhelm Müller schildert Franz Schubert het verhaal van een jongeman die, verbitterd door een afwijzing in de liefde, op reis gaat. Hij zoekt naar zichzelf, naar nieuw perspectief, naar toekomst. Zijn overwegingen zijn zwaarmoedig en introvert. De hoofdpersoon worstelt met zichzelf en met het leven en raakt daarin steeds verder verstrikt.

Het unique selling point is het nieuwe arrangement van Wim ten Have, speciaal voor Cornet en het Ragazze Quartet gemaakt. In sommige liederen ligt de bewerking dicht tegen de oorspronkelijke pianopartij aan, maar in andere liederen benut Ten Have op briljante wijze de karakteristieken van de strijkinstrumenten om sferen en effecten te creëren. De manier waarop Ragazze de ijzige winter in het verhaal hoorbaar maakt (sul ponticello), is op een piano niet te evenaren. En liederen als ‘Erstarrung’ en ‘Die Post’ hebben meer energie en vaart dan doorgaans in uitvoeringen met piano.

Kroon op de bewerking is het slotlied, ‘Der Leiermann’. De manier waarop Ragazze de draailier nabootst, is weergaloos. Je kunt je voorstellen dat Schubert precies dát in zijn hoofd had bij het componeren. Perfect afgewogen legt Cornet de slotzinnen van de depressieve jongeman (afscheidszinnen?) op dat wondermooie klankbed. En dan is het uit. Catharsis. Zoals altijd aan het einde van Winterreise.

Ragazze speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Bariton Martijn Cornet studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam onder de hoede van de befaamde pedagoge Margreet Honig. Inmiddels heeft hij een glansrijke carrière opgebouwd. Hij zong in diverse operagezelschappen als de Early Company in Londen en de Opéra National de Lorraine. Diverse malen zong hij bij De Nationale Opera in Amsterdam in klassieke opera’s maar ook in wereldpremières van Peter-Jan Wagemans en Louis Andriessen.

Lees minder

Links

Data en tijden

vr 22 oktober 2021 : 20:15 - 21:45

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 25.00 € 25.00

Voorverkoop: www.harmonie.nl.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD LEEUWARDEN

€ 25,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader