Wonderful GROMM

11 september 2021, Tschumipaviljoen in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Met een busreis langs hemelbestormende kunstinstallaties in Groningen, Appingedam en Delfzijl wordt zaterdag 11 september gevierd dat 30 jaar geleden 5 paviljoens in de binnenstad van Groningen werden geplaatst.  De reden toen, in 1990, was het 950-jarig bestaan van de stad. De eigenzinnige ...

Lees meer

Met een busreis langs hemelbestormende kunstinstallaties in Groningen, Appingedam en Delfzijl wordt zaterdag 11 september gevierd dat 30 jaar geleden 5 paviljoens in de binnenstad van Groningen werden geplaatst. 

De reden toen, in 1990, was het 950-jarig bestaan van de stad. De eigenzinnige paviljoens werden ontworpen door wereldwijd geprezen architecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Bernard Tschumi.

Het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen wordt nog altijd gebruikt als ruimte voor kunstinstallaties. Maar twee andere paviljoens zwermden uit over de provincie: het paviljoen van de Iraaks-Britse architect Zaha Hadid verhuisde naar Appingedam, en dat van de Oostenrijkers Coop Himmelblau naar Delfzijl. 

Op het Emmaplein in Groningen staat bovendien nog steeds de glamoureuze bushalte van Rem Koolhaas.

Op en rond de paviljoens zijn op zaterdag 11 september installaties en performances te zien van de kunstenaars Raumlabour, Lambert Kamps, Ewa Doroszenko, Niklas Roy, Paula Biemans, Jorien Ketelaar en Luc Ex.

Bussen

Die zaterdag rijden er vier bussen, waarvoor een beperkt aantal tickets gratis beschikbaar is. Op de bussen gaan verhalenvertellers mee en tijdens de tocht worden reisgidsen met artikelen en essays uitgedeeld.

Kijk direct op: www.wonderfulgromm.nl

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor de busreis zijn het Hereplein in Groningen en Seaports in Delfzijl.

Thema

Eén thema vormt het kloppend hart van de dag: de waterstofrevolutie in het Groninger landschap. Waterstof is de energiebron van de toekomst en wordt juist in Groningen straks massaal opgewekt. Kunnen kunstenaars die waterstofrevolutie ervaarbaar maken? Maar ook: welke visuele impact zal waterstof straks op het landschap hebben?

Programma

Het uitgebreide programma is te vinden op de website van het Tschumipaviljoen.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 11 september 2021 : 10:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Tschumipaviljoen
Hereplein
9711 GA GRONINGEN
www.tschumipaviljoen.nl

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen