Zee-planeten

7 augustus t/m 4 december, De Utrecht in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Beeldend kunstenaar Anke Roder is met Zee-planeten de eerste gast van De Utrecht. Roder schiep een geheel nieuw universum! Het verborgen juweel in de binnenstad van Leeuwarden, het voormalige levensverzekeringskantoor De Utrecht van A.J. Kropholler en J.F. Staal opende begin juli de deuren. Het geb...

Lees meer

Beeldend kunstenaar Anke Roder is met Zee-planeten de eerste gast van De Utrecht. Roder schiep een geheel nieuw universum!

Het verborgen juweel in de binnenstad van Leeuwarden, het voormalige levensverzekeringskantoor De Utrecht van A.J. Kropholler en J.F. Staal opende begin juli de deuren. Het gebouw is getransformeerd tot minipodium en presentatieplek voor beeldend kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Rondom Het Platform, het nieuwe gedeelte in het centrum van het gebouw wordt werk getoond van kunstenaars die een dialoog aangaan met het gebouw.


Beeldend kunstenaar Anke Roder (1964) uit Noord-Groningen is de eerste gast van De U. Zij bijt deze maand het spits af met haar expositie Zee-planeten. Roder schiep een geheel nieuw universum, bestaand uit zeegezichten, mineralen en plantmotieven.


Landschap en botanica zijn twee belangrijke motieven in het werk van Anke Roder. Ze vult het besloten stenen, financiële verleden van De U aan met natuurlijke vormen, met landschappen en vergezichten. Naar aanleiding van de oorspronkelijk in De Utrecht toegepaste kleuren, ontstond onder andere een leporello. Op ronde schijven hout en in een serie collages met botanische thema’s komen de kleuren van de waaier terug, evenals motieven van de art nouveau ornamentiek in het gebouw.


Tegelijkertijd met de tentoonstelling, verschijnt uitgave 01 van De Utrecht, een boek over Anke Roder met tekst van Kirsten van Santen: ‘Toen Anke Roder het Leeuwarder verzekeringspand De Utrecht voor het eerst bezocht, keek ze ernaar alsof ze naar een landschap keek; met open ogen, open oren en een open hart dwaalde ze door het gebouw en nodigde de beelden en indrukken uit om, later, in haar hoofd te gaan gisten. Er gebeurde iets ongelofelijks, ja, misschien zou je het een wonder kunnen noemen. De zee sijpelde De Utrecht binnen, kroop, nee kabbelde voorzichtig over de drempel van dit voormalige verzekeringskantoor, in kleine golfjes krabbelde het tegen de houten plinten, tegen de kasten waar honderd jaar eerder nog de polissen stonden. Meeuwengekrijs onder de houten balken, een zeehond in de voormalige wachtkamer, de schim van een drenkeling, een golf, een regenboog.”
Terwijl een pandemie de wereld het afgelopen jaar nagenoeg tot stilstand bracht, werd het monumentale pand in art nouveau stijl, gebouwd in 1904, door een team van grotendeels Friese ontwerpers klaargestoomd voor de volgende honderd jaar. Onder anderen Koninklijke Tichelaar Makkum, Pilat&Pilat en BW H Ontwerpers, brachten hoogwaardige toevoegingen aan - van keramisch dak tot markante zolder-inrichting. De moderne aanbouw aan de achterzijde van het pand is een ontwerp van het Leeuwarder bureau Borren Staalenhoef Architecten.


Eens werden in De Utrecht zekerheden verkocht, nu worden er onzekerheden omarmd. Iedere zes maanden wordt een kunstenaar de ruimte geboden de ruimte naar eigen inzicht in te richten en nieuw werk te presenteren dat is ontstaan in dialoog met het eigengereide gebouw.


Bij elke fysieke presentatie verschijnt een boek en een korte documentaire met achtergronden over het ontstaan van het werk en de drijfveren van de kunstenaar. De minidocumentaire Zee-planeten is bij de tentoonstelling te bekijken.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 7 augustus 2021 t/m zaterdag 4 december 2021

vrijdag : 12:00-17:00
zaterdag : 12:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 3.50

Toelichting: Tickets alleen online via de website www.deutrecht.frl.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

De Utrecht
Tweebaksmarkt 48
8911 KX LEEUWARDEN
www.deutrecht.frl
info@deutrecht.frl

€ 3,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader