Zonnewijzers en de geologie van planeten

25 september, Eden Oranje Hotel in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezingen Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gemma Frisius Dit is een jubileumbijeenkomst omdat de vereniging 75 jaar bestaat. Leden en belangstellenden worden welkom geheten met koffie/thee en gebak. Om 14.00 uur begint de lezing van erelid Henk Nieuwenhuis, oud-conservator van het Eise Eising...

Lees meer

Lezingen Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gemma Frisius

Dit is een jubileumbijeenkomst omdat de vereniging 75 jaar bestaat. Leden en belangstellenden worden welkom geheten met koffie/thee en gebak.

Om 14.00 uur begint de lezing van erelid Henk Nieuwenhuis, oud-conservator van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker. Zijn lezing heeft als titel: "Iets over de geschiedenis van de Zonnewijzer". Inhoud:
Vanaf het moment dat de mens zich op vaste plaatsen ging vestigen bleek organisatie van groot belang. Denk aan samenwerken en afspraken maken. Hier begon tijd een rol te spelen en dat was alleen mogelijk als je de tijd duidelijk kunt indelen en aflezen. Dat bleek met de schaduw van de zon prachtig te kunnen en zo ontstond de zonnewijzer. Vanmiddag krijgen we hiervan de ontwikkeling te horen en daarbij fraaie beelden te zien. Bijv. over de uitvoering van zonnewijzers aan gevels en in parken en wat je er op kan aflezen. Ook de zak-zonnewijzers, vaak heel fraai van vorm, komen aan bod. Ook hiervan zullen een aantal bijzonder mooie exemplaren te bewonderen zijn. Verder krijgt elke aanwezige een bouwplaat van een zonnewijzer mee met uitleg hoe deze thuis in elkaar te zetten is.

Rond 15.00 uur begint de lezing van Dr. Sebastiaan de Vet, momenteel voorzitter van de landelijke Koninklijke Nederlandse Vereniging Voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De titel luidt: "De geologie van planeten". Inhoud:

Landschappen op vaste hemellichamen hebben fascinerende verhalen te vertellen. Ze ontstaan door de continue wisselwerking van landschapsvormende processen die van binnenuit en buitenaf het oppervlak van het hemellichaam vormgeven. Het planeetonderzoek probeert met een basis in het aardse landschap de landschappelijke verhalen van planeten en andere hemellichamen af te leiden. Aan de hand van parallellen, experimenten en prachtige satellietbeelden wordt onderzocht wat het oppervlak van een rotsplaneet, zoals Mercurius of Mars, prijsgeeft over de 4.6 miljard jaar durende ontwikkeling van het hemellichaam. En dat je met wat landschappelijke kennis je niet hoeft te beperken tot de rotsachtige hemellichamen, bewijst de (dwerg)planeet Pluto. Op deze ijswereld doen de landschapsvormende processen zo bekend aan, dat het landschap in sommige opzichten lijkt op die van de rotsplaneten. Ontdek in deze lezing hoe de geologie je op een andere manier naar de planeten en manen in het zonnestelsel leert kijken.
Sebastiaan de Vet (1984) is gepromoveerd planeetonderzoeker. Hij deed onderzoek met windtunnels, paraboolvluchten en centrifuges, en deed veldstudies in IJsland. Naast zijn wetenschappelijke werk geeft hij publiekslezingen en interviews over ruimteonderzoek. Hij was samen met André Kuipers en Govert Schilling betrokken bij het Omroep Maxprogramma Heel Nederland kijkt sterren, en is regelmatig te gast bij Zapplive en BNR Nieuwsradio. Sebastiaan de Vet is de huidige voorzitter van de landelijke KNVWS.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 25 september 2021 : 13:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 6.00
CJP : € 3.00

Toelichting: verenigingsleden gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Eden Oranje Hotel
Stationsweg 4
8911 AG LEEUWARDEN
058 2126241
www.bilderberg.nl
oranjehotel@bilderberg.nl

€ 6,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader