Wandelen in het Noorden

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Trek jij je wandelsokken en wandelschoenen al aan bij het zien van een mooie wandelroute? Struinen door de bossen, banjeren over velden en door de stad slenteren... Wie wordt nu niet gelukkig van een fijne wandeling in het noorden van het land? Met de uitgestrekte uitzichten van Groningen, de bosrijke gebieden van Drenthe en het frisse landschap van Friesland kun je in Noord-Nederland je hart ophalen wanneer je behoefte hebt om er eventjes uit te gaan. Houd jij van boswandelingen? Dan zijn de wandelroutes in Drenthe zeker een aanrader. Voor wie op ontdekkingstocht wil in Groningen is er genoeg te wandelen in de buurt. Of misschien voel je meer voor de Friese wateren, wouden en wadden?

Op deze pagina zetten we de mooiste routes voor je op een rijtje. Breng gauw je eigen wandelnetwerk op de hoogte van waar jij gaat wandelen.

Wandelagenda

Wandelen vergt soms een beetje planning. Gelukkig hebben we op onze website diverse wandelevenementen, wandelroutes en excursies op een rijtje staan. Wil jij wegdromen bij een afwisselende stadswandeling en meer leren over de geschiedenis van diverse plaatsen? Wil je je wagen aan een vierdaagse wandeling of langs het Lauwersmeer wandelen? Of wil je liever wilde dieren bewonderen in hun natuurlijke habitat? 

Vind de mooiste stadswandelingen, routes langs idyllische paadjes en leukste routes voor kinderen in de wandelagenda op onze website.


Bekijk de complete wandelagenda

Wandelen in Drenthe

Ga er tussenuit in eigen land! Drenthe staat natuurlijk bekend als dé fietsprovincie van Nederland. Maar je kunt ook heerlijk wandelen in Drenthe. Ervaar de ultieme vrijheid door een rondje in de natuur te lopen. Wandel bijvoorbeeld door gebieden als het Dwingelderveld, het Fochteloërveen, het Drents-Friese Wold of in de bossen rondom Norg. Of wat dacht je van een prachtige wandeling door steden als Assen of Coevorden? 

Drenthe heeft routes in alle soorten en maten. Kies een wandelroute of stippel er zelf eentje uit met behulp van het steeds groter wordende knooppuntennetwerk. Je kunt ervoor kiezen om de GPS-route te downloaden of via een ouderwetse kaart je route te lopen.

VanPlan neemt je mee door Drenthe en we geven je tips voor routes die je samen met je kinderen of hond kunt lopen. Daarnaast lichten we een aantal rolstoelvriendelijke wandelroutes en stadswandelingen uit.


Alles over wandelen in Drenthe

Wandelen in Friesland

Friesland is de provincie van het Wad, de wouden en het water. Er zijn genoeg prachtige wandelroutes in Friesland te vinden. Struin over de duinen van de Waddeneilanden, banjer door de bossen van het Drents-Friese Wold of wandel over de Friese dijken.

Wandelroutes in Friesland zijn afwisselend. Denk aan een stadswandeling in Leeuwarden, een wandeling in het licht glooiende Gaasterland, een wandeling in vissersstad Harlingen of in een hondenlosloopgebied in Friesland.

Uitgestrekte velden, prachtige luchten en ruisende grassen; op het Friese platteland is het goed vertoeven en beleef je het ultieme vakantiegevoel. Er zijn uitgestippelde routes die je kunt volgen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen route plannen. 

Bekijk op onze website waar je in Friesland kunt wandelen met kinderen, waar je terecht kunt met je hond, welke routes beschikbaar zijn voor mindervaliden en meer. 


Alles over wandelen in Friesland

Wandelen in Groningen

Beleef het Groninger landschap in al z'n schoonheid tijdens een heerlijke wandeling. Je zult je verbazen over de veelzijdigheid van deze provincie!

Je vindt er de mooiste wandelroutes door de afwisselende natuur met haar kwelders en wadden, meren en riviertjes, polders en moerassen, landgoederen met borgen, en ook bossen. Onderweg passeer je kleine dorpjes en steden om te ontdekken. De populaire studentenstad Groningen met z’n vernieuwende architectuur mag zeker niet op je lijstje ontbreken. En in het uiterste noorden van de provincie waan je je nog alleen op de wereld. Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes en verbaas je over de uitgestrektheid van het kwelderlandschap achter de Waddendijk.

Er ligt meer dan 1.300 kilometer aan wandelpaden in Groningen! Stippel jij je eigen wandelroutes uit? Dan zijn er nog heel veel meer kilometers te ontdekken. VanPlan helpt je een eindje op weg en heeft de mooiste wandelroutes voor je op een rijtje gezet.


Alles over wandelen in Groningen

Bekende wandelroutes in het Noorden

Lange-Afstand-Wandelpaden vormen samen met Streekpaden een landelijk dekkend routenetwerk van ca. 11.500 kilometer in Nederland. Langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden. Zo heb je altijd een afwisselende route. 

Een Lange-Afstand-Wandelpad is een wandelroute van minstens 150 kilometer. Een aantal van die paden is ook te vinden in Groningen, Friesland en Drenthe. Denk bijvoorbeeld aan het Pieterpad, het Friese Woudenpad of het Nederlandse Kustpad.

Een Streekpad is een rondwandeling die binnen één regio blijft. De lengte varieert van 80 tot 350 kilometer. Een bekend streekpad in Friesland is het Elfstedenpad.


Meer informatie over wandelroutes

Wandelevenementen in het Noorden

In Groningen, Friesland en Drenthe worden ieder jaar verschillende grote wandelevenementen gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de Tocht om de Noord. Dit is een wandelfestival/culturele ontdekkingstocht door de provincie Groningen. Of wat dacht je van de Elfstedenwandeltocht die traditioneel in mei gehouden wordt. In vijf dagen wandel je 207 km door de historische Friese elf steden. Als je meedoet aan de wandeltocht Appelstap, dan steun je allerlei goede doelen en wandel je door het Drents-Friese Wold.

In Drenthe wordt in juni de Drentse natuur- en cultuurhistorische TT Wandeltocht gehouden. Je kunt starten in een van de historische TT dorpen. De route voert langs allerlei culturele activiteiten en alle historische TT dorpen. De finish is uiteraard in het heden van de TT geschiedenis, in Assen.

Daarnaast kennen vele dorpen in het Noorden hun eigen wandelvierdaagse. Deze vind je ook in onze agenda.


Bekijk alle wandelevenementen

Ik ga wandelen en ik neem mee...

Een goed gepakte rugzak is een strak plan wanneer je je waagt aan een stevige wandeling. Daar moet natuurlijk ook genoeg in zitten. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebril, een pet, een waterflesje, snacks voor onderweg en een routekaart of wandelkaart. Ook is een paar goed gestrikte wandelschoenen een aanrader. Voor meer stabiliteit kun je ook altijd een wandelstok  misschien zelfs in de stijl van Gandalf de Grijze  overwegen. Of je gebruikt gewoon een paraplu als stabilisator. Oh, en vergeet natuurlijk je powerbank niet! Zo voorkom je dat je zonder batterij in het donkere woud strandt.

Ben jij een sportieve wandelaar? Dan heb je je regenjas vast al klaar liggen en pas jij misschien al de drie-laagjes tactiek toe, met onderlaag (zoals thermokleding), een isolerende laag (met behulp van bijvoorbeeld fleece) en een beschermende laag (zoals een regenjack). 

Ook je telefoon is een handige bron voor een survival pakket. Heb jij je favoriete wandelapp al op je telefoon staan? Op onze website zetten we diverse wandelapps voor je op een rijtje.


Bekijk wandelapps