Wandelen in Drenthe

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Terug naar wandelen in Groningen of Friesland en andere wandelinformatie

Drenthe is prachtig. De provincie is ontzettend afwisselend en heeft routes in alle soorten en maten. Kies een wandelroute of stippel er zelf eentje uit met behulp van het steeds groter wordende knooppuntennetwerk. Je kunt ervoor kiezen om de GPS-route te downloaden of lekker old-school met een echte kaart je route te lopen.

VanPlan neemt je mee door Drenthe en we geven je tips voor routes die je samen met je kinderen of hond kunt lopen. Daarnaast lichten we een aantal rolstoelvriendelijke wandelroutes en stadswandelingen voor je uit.

 

Wandelen met kinderen

De Drentse natuur is één grote speeltuin. Er zijn allerlei belevingspaden en speelbossen waar je je als volwassene zelfs weer kind gaat voelen. Heerlijk klimmen over boomstronken, slingeren aan een touw over het water of lopen over een keienpad. 

De mogelijkheden rondom belevingspaden zijn eindeloos. In Natuurgebied De Hondsrug alleen al zijn er veel verschillende routes zoals het Sabeltandtijgerspoor, de Leewal Tijdreisroute en het Mammoetpad. In Drouwen kun je door de boomtoppen wandelen bij het Boomkroonpad. En in het Dwingelderveld is er The Nature Game, het Familiepad en De Wereld van Oerr. 

Speelbossen vind je onder andere in Dwingeloo, Kerkenveld, Drouwen en Echten. De meeste speelbossen zijn gratis te bezoeken en de kinderen kunnen er naar hartenlust hutten bouwen van takken, paddenstoelen bewonderen en kastanjes verzamelen.


Meer informatie

Wandelen met je hond

Wat is het heerlijk om op een vrije dag met je hond de natuur in te duiken. Je beste mattie verdient zeker even een gezellig dagje uit. Lekker samen door het bos wandelen, samen spelen en rennen. Wie er nou meer geniet, jijzelf of je hond, dat is de vraag. 

In de provincie Drenthe kun je naar hartenlust wandelen met je viervoeter en het allerleukste: de hond mag op een aantal plekken ook nog los lopen! Dat scheelt dus een hoop als je hond het liefste zijn of haar riempje thuis laat en in het wilde weg rondspringt.

We zetten allerlei leuke wandelroutes en losloopgebieden voor je op een rijtje. Hiermee kun je met je hond heerlijk genieten van al het moois dat Drenthe te bieden heeft.


Meer informatie

Rolstoelvriendelijke wandelroutes

Wandelen in de natuur is bewezen gezond en hartstikke leuk. Daarom is het belangrijk dat iedereen ervan kan genieten. VanPlan zocht naar rolstoelvriendelijke wandelroutes, die ook toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking.

Rolstoelvriendelijke wandelpaden onderscheiden zich van andere paden doordat er geen obstakels liggen, zoals grote boomwortels of andere vervelende opstaande randen. Ze zijn breed genoeg en er is geen los of mul zand. Dat betekent dat ze goed begaanbaar zijn. Voor sommigen is het daarnaast belangrijk dat er een aangepast toilet is vlakbij de route; voor anderen is het fijn als er ruime parkeergelegenheid is. 

Bekijk de routes die we hebben gevonden en of er iets geschikts voor je in het rijtje staat.


Meer informatie

Stadswandelingen

Een interessante en leuke manier om iets van de roemruchte geschiedenis van vele steden te bekijken is te voet. Trek dus je fijnste wandelschoenen aan en maak eens een stadswandeling door bijvoorbeeld Assen, Meppel, Emmen, Hoogeveen of Coevorden.

Er valt in de provincie Drenthe een heleboel te ontdekken. In Meppel kom je alles te weten over het rijke handelsverleden van de stad. In Assen kun je wandelen langs villa's en herenhuizen of kiezen voor een shoptocht. Kortom: voor elk wat wils.


Meer informatie

Wandelen met Dagblad van het Noorden

In Dagblad van het Noorden verschijnen regelmatig artikelen of series waarin de leukste wandelroutes uitgelicht worden.

Neem bijvoorbeeld de serie Op de Loop. Lekker wandelen in de Drentse natuur. Bewegen in een wereld die bijna stilstaat. Daar gaat deze DVHN-serie over.

Of ga met Paul Straatsma op pad in Groningen. Hij omschrijft verschillende wandelroutes in de serie Mijn Streek.


Meer informatie