Wandelen in Friesland

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Terug naar wandelen in Groningen of Drenthe en andere wandelinformatie

Het is in Friesland heerlijk vertoeven. Stap de deur uit om te genieten van het prachtige Friese landschap. Op deze pagina zetten we de leukste wandelingen voor kinderen, rolstoelvriendelijke wandelpaden, wandelingen met je hond en de mooiste stadswandelingen op een rijtje. 

Wandelen met kinderen

Binnen zitten is natuurlijk heel erg gezellig, maar naar buiten gaan geeft altijd weer frisse moed. Kinderen moeten af en toe ook hun energie kwijt kunnen. Gelukkig zijn er in Friesland genoeg wandelexcursies en wandelingen voor kinderen. Wat is fijner dan op avontuur gaan en met rode blosjes op de wangen weer thuiskomen? 

Wandelingen voor kinderen variëren gelukkig genoeg. Zo kun je op zoek naar padden en je uitleven op een klimtoren op Ameland, kabouters zoeken in Súdwest-Fryslân of je hart ophalen met doedingen in het Drents-Friese Wold. 

In Friesland is gelukkig meer dan genoeg te beleven! Dus bekijk gauw welke wandelingen voor kinderen we voor je op een rijtje hebben gezet en stap met het hele gezin de deur uit.


Meer informatie

Wandelen met je hond

Kijkt jouw trouwe viervoeter je regelmatig met droevige ogen aan, smekend om een gezellige wandeling over het prachtige Friese platteland? Niet getreurd, ook niet voor je lieve hond. Er zijn gelukkig genoeg fijne wandelingen die je kunt maken met Sjaan of Sjors, of hoe je hond ook moge heten.

Struin met je maatje over het Wad, laat hem of haar een verfrissende duik nemen in het Friese water of wandel langs de schapen op de dijk. Houd je kameraadje dan wel bij de schapen vandaan.

Er zijn genoeg prachtige plekken in Friesland waar jouw hond gegarandeerd heerlijk kan rondrennen en ravotten. Er zijn wandelroutes voor honden die onvermoeibaar zijn, maar er zijn ook wandelroutes voor honden die met hun kortere pootjes eerder even een adempauze nodig hebben of het op hun oude dag lekker wat kalmer aan doen. Voor iedere viervoeter wat wils, laten we maar zeggen.

Dus doe gauw dat riempje om, laad de boel in de auto en ontdek de mooiste wandelroutes in Friesland waar jij en je hond van harte welkom zijn.


Meer informatie

Rolstoelvriendelijke wandelroutes

Wandelen in de natuur is bewezen gezond en hartstikke leuk. Daarom is het belangrijk dat iedereen ervan kan genieten. VanPlan zocht naar rolstoelvriendelijke wandelroutes, die ook toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking.

Rolstoelvriendelijke wandelpaden onderscheiden zich van andere paden doordat er geen obstakels liggen, zoals grote boomwortels of andere vervelende opstaande randen. Ze zijn breed genoeg en er is geen los of mul zand. Dat betekent dat ze goed begaanbaar zijn. Voor sommigen is het daarnaast belangrijk dat er een aangepast toilet is vlakbij de route; voor anderen is het fijn als er ruime parkeergelegenheid is. 


Meer informatie

Stadswandelingen

Ben jij een echt stadsmens? Dan ben je in Friesland aan het goede adres. In de Friese steden kun je genieten van historische architectuur en allerlei idyllische straatjes ontdekken. In de steden vind je de ideale combinatie tussen frisse lucht en de reuring van de stad. 

Voor een stadse wandeling biedt niet alleen Leeuwarden genoeg afwisseling, maar valt er ook genoeg te beleven in Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

In de elf steden van Friesland is er genoeg te doen voor cultuurliefhebbers. Ontdek de jachthaven van Stavoren, wandel door waterstad Workum, struin door het historische Franeker of ontdek de grachten van Harlingen. 

Op onze website hebben we verschillende prachtige stadswandelingen voor je op een rijtje gezet.


Meer informatie

Wandelen met de Leeuwarder Courant

In de Leeuwarder Courant verschijnen regelmatig artikelen en series waarin leuke wandelroutes uitgelicht worden. Zo ook de serie Mijn Streek

In deze wandel- en fietsrubriek bezoekt verslaggever Paul Straatsma plekjes die vaak onder de radar blijven.

Hij laat zich daarbij helpen door de wandel- en fietsknooppuntennetwerken in Groningen, Friesland en Drenthe, waardoor je heel eenvoudig je eigen zwerftocht kunt samenstellen.


Meer informatie