Bekende wandelroutes in het Noorden

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Terug naar wandelen in het Noorden

Lange-Afstand-Wandelpaden

Een Lange-Afstand-Wandelpad (afgekort LAW) is een wandelroute van minstens 150 kilometer. Dat zijn dus fikse routes die uitermate geschikt zijn voor de doorgewinterde wandelaar. Alle LAW's zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een wit-rode markering. De etappes zijn te downloaden via de site wandelnet.nl. Er zijn inmiddels 23 LAW's die samen een netwerk vormen van circa 7500 kilometer.

Friese Woudenpad

Het Friese Woudenpad van Lauwersoog naar Steenwijk is de opvolger van het Zevenwoudenpad. Het pad van 147 kilometer koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar en is daarmee volgens de makers een van de mooiste LAW's in Nederland. Het pad voert je door open Friese zeekleigebied, het historische stadje Dokkum en de Wâlden met zandruggen waartussen mooie riviertjes als het Koningsdiep, de Tjonger en de Linde stromen. Dus trek die stoere stappers aan en doorkruis Friesland om lekker te genieten.

Afstand: 147 km

Pieterpad Deel 1

Het Pieterpad Deel 1 van Pieterburen naar Vorden begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de stad Groningen. De Hondsrug brengt je op het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je na 236 kilometer de Graafschap. 

Afstand: 236 km

Nederlands Kustpad Deel 3

Bewandel van Stavoren naar Bad Nieuweschans de oude zeedijken en geniet van de vergezichten. Zeewaarts liggen de kwelders, wadden, geulen en kolken. Ze herinneren aan onze omgang met het water, een rode draad in de Nederlandse geschiedenis. Het unieke waddengebied dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, ligt aan je voeten. Landinwaarts strekken zich de polders uit met graanakkers en koolzaadvelden. Het is maar liefst 268 kilometer genieten van de terpen, wierden en kunstmatig opgeworpen woonheuvels. 

Afstand: 268 km

Westerborkpad

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van het herinneringscentrum Kamp Westerbork en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), in samenwerking met het Kenniscentrum Groen & Handicap. Over een traject van ongeveer 340 kilometer loopt het Westerborkpad van de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor joden in Amsterdam, naar het voormalig Kamp Westerbork. Een bijzonder pad met een heel bijzonder thema. 

Afstand: 340 km

Het Groot Frieslandpad

Het Groot Frieslandpad doorkruist in 362 kilometer de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. De route begint in Bergen aan Zee aan de Noordzee, loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken, steekt het IJsselmeer over en eindigt in het Duitse plaatsje Leer. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden.

Afstand: 362 km

Noaberpad

Wandelen over 415 kilometer van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee ‘noabers’. Geniet van vennetjes, sta stil bij eeuwenoude boerderijen en verbaas je over het landschap van noord naar zuid. Het Noaberpad van Bad Nieuweschans naar Kleve voert langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek en oude stadjes in Münsterland.

Afstand: 415 km

Streekpaden

Een Streekpad is een rondwandeling die binnen één regio blijft. De lengte varieert van 80 tot 350 kilometer. Streekpaden zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een geel-rode markering. De etappes zijn te downloaden via de site wandelnet.nl. Er zijn inmiddels 18 Streekpaden die samen een netwerk vormen van circa 4000 kilometer. 

Westerwoldepad

Het Westerwoldepad doorkruist de ecologische hoofdstructuur Westerwolde (EHS). De werkzaamheden in het kader van de EHS zijn op een aantal locaties nog in volle gang. Het Westerwoldepad zal op een aantal plaatsen waar dit nu nog niet mogelijk is ook de Ruiten Aa en Westerwoldse Aa gaan volgen. Dit houdt in dat het pad de komende tijd op een paar plaatsen wijzigt.

Afstand: 100 km

Noardlike Fryske Wâldenpad

Dit streekpad van circa 150 kilometer is een initiatief van Jaap en Anneke Jongejan. Dit enthousiaste stel wandelde al heel wat af in de provincie Friesland en daarbuiten. Er ontbrak volgens hen alleen nog een mooie lange- afstandswandeling in de prachtige omgeving waar ze wonen: De Noardlike Fryske Wâlden. Zo ontstond is samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden en Wandelnet het streekpad Noardlike Fryske Wâldenpad.

Afstand: 150 km

Elfstedenpad

De Friese Elfsteden kennen we vooral van de bekende schaatstocht. Sinds oktober 2017 gaat er een 283 kilometer lange wandelroute langs de mooiste plekken van Friesland. Het Elfstedenpad voert je zoveel mogelijk langs het parcours van de beroemde schaatstocht. Belangrijk verschil: het Elfstedenpad kun je het hele jaar door lopen en niet alleen bij vorst. It giet dus altijd oan!

Afstand: 283 km

Drenthepad

Het Drenthepad is een streekpad van 329 kilometer lang en heeft precies wat elke wandelaar zoekt: rust en ruimte. Het streekpad leidt de wandelaar door drie Nationale Parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. In deze Nationale Parken zijn prachtige boerderijen, hunebedden, veengebieden en zandverstuivingen te bewonderen. Het pad is in 20 etappes op te delen. Je kunt dus zelf kiezen welke afstand je gaat lopen.

Afstand: 329 km

OV-Wandelingen

Een NS-wandeling is een wandelroute van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. OV-stappers zijn wandelingen die ook goed met het Openbaar Vervoer bereikbaar zijn, maar niet langer onderdeel zijn van het aanbod NS-wandelingen.

NS Wandeling Leeuwarden

Leeuwarden, trotse hoofdstad van Friesland, was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was niet voor niets! Je wandelt langs monumenten, de prachtige Prinsentuin, musea, tal van winkels en horeca. De route is uit te breiden met een rondje door de voormalige land- en tuinbouwgebieden.

Afstand: 13.4 km

OV Stapper Hondsrug

Je loopt over de ‘Drentse Heuvelrug’ waar hunebedden niet ontbreken. Buiten Haren volg je het vermaarde Pieterpad. De tocht eindigt in het esdorp Zuidlaren, een karakteristiek dorp met wel zeven brinken, bekend van de jaarlijkse paardenmarkt. Fraaie bossen en een open landschap wisselen elkaar af.

Afstand: 14.7 km

NS Wandeling Drentsche Aa

Alles wat Drenthe zo bijzonder maakt, vind je terug in deze wandeling. Weidse weilanden, een beekje, boerderijen, brinkdorp Rolde met de hunebedden. Dan volgen de Balloërkuil, de Kampsheide met jeneverbesstruiken, een ven en moeras. Terug in Assen zullen de Brink en het Kloostercomplex verrassen.

Afstand: 15.6 km

OV Stapper Paterswoldsemeer

Ontdek zelf waarom ‘er niets boven Groningen gaat’. Al wandelend leer je de provincie én de stad kennen. Kies voor villadorp Haren, de Hoornsedijk en het Paterswoldsemeer of voor de bruisende studentenstad met het Groninger Museum en de Grote Markt. Of je kiest gewoon voor beide en maakt er een gezellig dagje uit van.

Afstand: 20.2 km

OV Stapper Zeedijk

Via het oude centrum en de haven van Harlingen bereik je de Zeedijk met een prachtig zicht op de Waddenzee. Bij helder weer is Terschelling te zien. Bij Roptazijl verlaat je de dijk om door het terpdorp Wijnaldum en langs de Sexbierumervaart naar het Franeker Bolwerk en Planetarium te wandelen.

Afstand: 20.5 km

 

Uitgebreide informatie over alle bovenstaande wandelingen is te vinden op de website van wandelnet.