Zomervakantie in het noorden

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Nog even een aantal weken naar school, nog éven de laatste tentamens maken of nog éventjes doorwerken… Bijna is het zover: zomervakantie! De mooiste, beste en langste vakantie van het jaar staat weer voor de deur. Bedenk nu alvast wat je wilt gaan doen. Bestel snel kaarten, zodat je tijdens de vakantie niet achter het net vist. Of je nou scholier bent, student of een baan hebt: voor iedereen hebben we hier de leukste evenementen op een rijtje gezet die je tijdens de zomervakantie kunt bezoeken. Enjoy!

Het (Muziek) festival seizoen is geopend

Het hele jaar door is er in Groningen, Friesland en Drenthe van alles te doen, maar tijdens de zomer is het aanbod op zijn allerbest. Op zaterdag 21 juli begint in het noorden de zomervakantie en op die dag is muziekfestival Welcome To The Village al in volle gang. Dit driedaagse evenement vindt plaats in recreatiegebied de Groene Ster in Leeuwarden. Mark Lanegan Band, Motorpsycho en Torres zijn slechts een paar voorbeelden van een geweldige line-up. Een betere manier om je zomervakantie in te luiden is er niet! Welcome To The Village is nog maar het begin, want er staan deze zomer nog meer festivals op de agenda. Neem de Friese Ballonfeesten in Joure, het grootste ballonevenement van Nederland. Of het Veenhoop Festival. Op vrijdag 3 augustus begint het en vorig jaar waren onder andere Miss Montreal, Jannes en Vangrail op dit evenement te horen. In het Groningse Haren vindt in diezelfde tijd het Hortus Festival plaats. Dit evenement bestaat uit 24 zomerconcerten, verspreid van medio juli tot en met augustus. En er is meer: wat te denken van Glemmer Beach op het strand van Lemmer waar vorig jaar Golden Earring, Anouk en Guus Meeuwis speelden? Of het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen in de gelijknamige stad? Verspreid over 11 festivaldagen bezoeken rond de 135.000 mensen het festival waar verhalen uit onder andere Cambodja, Noorwegen, Thailand, Finland, Zuid-Afrika en Mozambique verteld worden. Naast deze kleine greep uit het festivalaanbod zijn er natuurlijk ook in de popcentra als De Oosterpoort (Groningen), De Harmonie (Leeuwarden) en het Atlas Theater (Emmen) genoeg fijne optredens te bezoeken.

Sport, zon, zee en allemaal leuke evenementen!

Geen durfal, maar juist een enorme sportfanaat? Ook dan kom jij deze zomer in het noorden aan je trekken. De meeste nationale competities liggen weliswaar tijdens de zomervakantie even op hun gat. Een perfect moment om eens bij andere sporten om de hoek te kijken. Denk bijvoorbeeld aan de Keatswike op Kaatsterrein Sjûkelân in Franeker waar al sinds 1856 de PC, de belangrijkste kaatswedstrijd voor mannen, wordt gekaatst. Dit evenement is een hommage aan de kaatssport die in verschillende varianten in meer dan 50 landen en regio's wordt gespeeld. Verder vind je er onder meer theater, muziek en internationale wedstrijden. Heb je liever iets bij het water? Kijk dan eens bij het IFKS Skûtsjesilen, eind augustus op en langs de Friese meren. Een unieke sfeer waarbij zeilsport en gezelligheid worden gecombineerd. Zeker een bezoekje waard! Heb je toch liever asfalt? Lees dan snel verder. Eind juli vindt op het TT Circuit in Assen het Truckstar Festival plaats. Bekijk meer dan 2.200 vrachtwagens en kijk je ogen uit bij verschillende races. Maar er is nog meer te doen: een braderie, een beursplein en een heuse decibellen contest. Kortom, hét uitje voor de ultieme vrachtwagengek.

De zomer is een walhalla voor theater liefhebbers? 

De zomer is voor de doorgewinterde theaterfan de tijd om uit de theaters te trekken. Huh? Ja, je leest het goed, want met het mooie weer buiten naar voorstellingen kijken is natuurlijk nóg aangenamer! De tijd van de openluchttheaters breekt aan en die zijn overal in Groningen, Friesland en Drenthe te vinden. Bijvoorbeeld in het Shakespearetheater in Diever waar vanaf 17 augustus William Shakespeare's King Lear speelt. Het podium staat in het midden waardoor het spel zich tussen de bezoekers afspeelt en intensief contact tussen spelers en bezoekers mogelijk is. Of kijk je liever naar een klassieker in een hyperactueel jasje? Dan moet je naar het Friese Spanga waar Opera Spanga haar eigen versie van Aida presenteert. Naast de operavoorstelling is een randprogramma: De Rottige Meente als podium. Het bestaat onder meer uit drie nieuw gecomponeerde triomfmarsen in samenwerking met het Culturele Hoofddorp De hoeve, een fototentoonstelling van Noorderlicht, een theatraal-digitaal experiment 'The Lab for Hidden Humanity' in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en een expositie van kunstenaar Dirk Kerst Koopmans. 

De tijd nemen om cultuur op te snuiven in het Noorden?

Wil jij je mooiste selfie ooit maken? Het klinkt onmogelijk, maar in Veendam kan het gewoon. Het Doe Museum showt de tentoonstelling 'meer dan een selfie' van Saskia Wagenvoort. De expositie wordt omlijst met doe-activiteiten die de bezoeker uitdaagt de mooiste selfie ooit te maken. Wagenvoort (1962) houdt van de 17e eeuw, haar foto's tonen klassieke composities en poses. Laat je inspireren door haar werk en ga dan zelf aan de slag in de fotostudio, de compleet ingerichte make-uptafel en de Doe Tafel waar alle atributen aanwezig zijn om corsages, haarversieringen en draperieën te maken. Luister je liever naar verhalen? Dan kun je naar de manifestatie 'Under de toer: onder de toren leven verhalen' waar kunstenaars in 750 Friese kerken 32 bijzondere verhalen presenteren. In de zomervakantie kun je ook naar 'Een Friese kof terug uit Polen' dat het Fries Scheepvaart Museum in Sneek samen met het Poolse Nationaal Scheepvaartmuseum organiseert. De expositie gaat over een Fries kofschip dat in 1791 zonk in de baai van Gdansk. In 1985 ontdekten duikers het wrak en haalden  in de loop der jaren een grote hoeveelheid scheepsonderdelen en huisraad boven water. Zelfs de zegelring van de kapitein werd gevonden. Niet alleen zijn veel voorwerpen te zien, ook kun je de ramp met het schip beleven. Of spreekt de uitspraak 'Ik kan het niet laten om met onze onomstotelijke zekerheden te sollen' van de in Leeuwarden geboren graficus M. C. Escher je meer aan? Deze uitspraak is het uitgangspunt van Phantom Limb: Art beyond Escher in het Fries Museum waar tien hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland een alternatieve werkelijkheid presenteren. 

 

Geen zin in al die drukte? Trek de natuur in deze zomer....

Het is bijna onmogelijk, maar heb je nog steeds niets gelezen dat je leuk lijkt? Dan past iets compleet anders wellicht beter bij je: de Ruud Wiersma experience. Stap in een praam achter MFC Het Spectrum in Burdaard en laat je varend vertellen wie de man achter schilder en kunstenaar Ruurd Wiersma was. Onderweg horen we zijn vader in het riet, zien we zijn lief in het paradijs en kijken we naar de wereld door zijn ogen. We zien zijn liefde voor de natuur en voor de scheppen en zien zijn demonen uit het verleden. Of ga je liever kalfjes knuffelelen? Dat kan bij vleesvee- en zoogkoeienbedrijf De Til in Dalerpeel. Trek kleren aan die vies mogen worden en ervaar hoe fijn koe- en kalfknuffelelen is.  Een mooie zomerwandeling door het Noard-Fryslân Bûtendyks bij Marrum kan ook. Dit gebied is in binnen- en buitenland bekend als het verhaal van de paarden van Marrum. In de nacht van 31 oktober 2006 stonden 150 paarden op een dobbe, ingesloten door het zeewater. Meerdere reddingsacties waren zonder succes tot zes vrouwen met hun eigen paarden naar de dobbe gaan en het voor elkaar krijgen dat de kudde hen volgt naar het droge. Volg de nieuwe wandelroute en geniet van dit prachtige waddengebied. Je leest het: voor een geslaagde zomervakantie hoef je dus niet helemaal naar Frankrijk, Spanje, Griekenland of nog verder weg van huis te trekken. In Nederland en zeker in het noorden is meer dan genoeg te beleven!