Zomervakantie in het noorden

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Nog even een aantal weken naar school, nog éven de laatste tentamens maken of nog éventjes doorwerken… Bijna is het zover: zomervakantie! De mooiste, beste en langste vakantie van het jaar staat weer voor de deur. Bedenk nu alvast wat je wilt gaan doen. Bestel snel kaarten, zodat je tijdens de vakantie niet achter het net vist. Of je nou scholier bent, student of een baan hebt: voor iedereen hebben we hier de leukste evenementen op een rijtje gezet die je tijdens de zomervakantie kunt bezoeken. Enjoy!

Het (Muziek) festival seizoen is geopend

Het hele jaar door is er in Groningen, Friesland en Drenthe van alles te doen, maar tijdens de zomer is het aanbod op zijn allerbest. Op zaterdag 22 juli begint in het noorden de zomervakantie en op die dag is muziekfestival Welcome To The Village al in volle gang. Dit driedaagse evenement vindt plaats in recreatiegebied de Groene Ster in Leeuwarden. Blaudzun, Franz Ferdinand en Mighty Oaks zijn slechts een paar voorbeelden van een geweldige line-up. Een betere manier om je zomervakantie in te luiden is er niet! Welcome To The Village is nog maar het begin, want er staan deze zomer nog meer festivals op de agenda. Neem het Veenhoop Festival. Op vrijdag 4 augustus begint het en onder andere Miss Montreal, Jannes en Vangrail zullen op dit evenement te horen zijn. In het Groningse Haren vindt in diezelfde tijd het Hortus Festival plaats. Dit evenement bestaat uit 24 zomerconcerten, verspreid van medio juli tot en met augustus. En er is meer: wat te denken van Glemmer Beach op het strand van Lemmer waar Golden Earring, Anouk en Guus Meeuwis zullen spelen? Of het Woodlandz Festival in Nieuwe Pekela? In Dwingeloo vindt eind juli weer het Taribush Kina Festival plaats. Vier dagen lang is hier voor de gehele familie van alles te beleven op het gebied van muziek, theater, kunst, literatuur, poëzie, film en workshops. Naast deze kleine greep uit het festivalaanbod zijn er natuurlijk ook in de popcentra als De Oosterpoort (Groningen), De Harmonie (Leeuwarden) en het Atlas Theater (Emmen) genoeg fijne optredens te bezoeken.Net als het Taribush Kina Festival is ook attractiepark De Waarbeek in het Overijsselse Hengelo uitermate geschikt voor de hele familie. Toegegeven: het is vanuit het noorden een stukje rijden, maar de 44 attracties waarover dit familiepark beschikt vergoeden een hoop, zo niet alles. Pareltje is de oudste en nog werkende stalen achtbaan ter wereld. Durf jij het aan?

Sport, zon, zee en allemaal leuke evenementen!

Geen durfal, maar juist een enorme sportfanaat? Ook dan kom jij deze zomer in het noorden aan je trekken. De meeste nationale competities liggen weliswaar tijdens de zomervakantie even op hun gat. Een perfect moment om eens bij andere sporten om de hoek te kijken. Neem het IFKS Skûtsjesilen bijvoorbeeld, eind augustus op en langs de Friese meren. Een unieke sfeer waarbij zeilsport en gezelligheid worden gecombineerd. Zeker een bezoekje waard! Heb je liever asfalt dan water? Lees dan snel verder. Eind juli vindt op het TT Circuit in Assen het Truckstar Festival plaats. Bekijk meer dan 2.200 vrachtwagens en kijk je ogen uit bij verschillende races. Maar er is nog meer te doen: een braderie, een beursplein en een heuse decibellen contest. Kortom, hét uitje voor de ultieme vrachtwagengek.

De zomer is een walhalla voor theater liefhebbers? 

De zomer is voor de doorgewinterde theaterfan de tijd om uit de theaters te trekken. Huh? Ja, je leest het goed, want met het mooie weer buiten naar voorstellingen kijken is natuurlijk nóg aangenamer! De tijd van de openluchttheaters breekt aan en die zijn overal in Groningen, Friesland en Drenthe te vinden. Bijvoorbeeld in het Friese Spanga waar eind juli en begin augustus Giuseppe Verdi’s operaklassieker La Traviata uit 1853 wordt gespeeld. Eind augustus is in het Drentse Havelte in openluchttheater De Speulkoele de voorstelling Pas op voor de buren te zien.

De tijd nemen om cultuur op te snuiven in het Noorden?

Op één dag alle mooiste en bekendste schilderijen ter wereld bekijken? Het klinkt onmogelijk, maar in Veendam tijdens de zomervakantie kan het gewoon. Het Doe Museum showt tijdens de tentoonstelling 200 Greatest Paintings prints van tweehonderd meesterwerken: van De Nachtwacht  tot Het lam Gods en van de Mona Lisa tot De Aardappeleters. Niet origineel weliswaar, maar wél op ware grootte. Sowieso zit de kunstliefhebber trouwens goed in het noorden. Landgoed Fraeylemaborg organiseert in Slochteren een tweetal keramiektentoonstellingen. In het koetshuis van dit landgoed zijn werken van onder anderen de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso en Fransman Georges Braque te bewonderen. Een lust voor het oog! Zou je na het zien van al die historische kunstuitingen wel eens een kijkje willen nemen in het verleden? In Ter Apel is het mogelijk. Begin september vindt hier het jaarlijks terugkerende evenement Middeleeuws Ter Apel plaats waar men terug gaat naar het jaar 1465. Ontmoet soldaten, marktkoopmannen, ambachtslieden en muzikanten van toen en waan je in de wereld van de Middeleeuwen!

Geen zin in al die drukte? Trek de natuur in deze zomer....

Het is bijna onmogelijk, maar heb je nu steeds niets gelezen dat je leuk lijkt? Dan past iets compleet anders wellicht beter bij je: een zintuigenexpeditie. Bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen laat Staatsbosbeheer je tijdens deze excursie in het donker een beroep doen op je zintuigen. Laarzen aan en spot die reeën, dassen en bosuilen… Bang in het donker? Geen probleem, want ook overdag is het mogelijk de Drentse natuur te ontdekken. Kom aan de hand van een ervaren en alwetende gids alles over de dieren en planten die je tegenkomt te weten. Een mooie zomerwandeling door het bos. Wie wil dit nou niet? Je leest het: voor een geslaagde zomervakantie hoef je dus niet helemaal naar Frankrijk, Spanje, Griekenland of nog verder weg van huis te trekken. In Nederland en zeker in het noorden is meer dan genoeg te beleven!